Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Gümrükte 'CE' krizine dörtlü çözüm zirvesi

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın, kalitesiz malların iç piyasaya girmesini önlemek için aldığı tedbir sanayiciyi ayağa kaldırınca İstanbul'da 'Acil Çözüm Zirvesi' toplanması kararlaştırıldı

DIŞ Ticaret Müsteşarlığı (DTM) Standardizasyon Genel Müdürlüğü'nün, kalitesiz malların iç piyasaya girmesini önlemek için aldığı tedbir hem sanayiciyi hem de ithalatçıyı ayağa kaldırınca "Acil Çözüm Zirvesi" toplanması kararlaştırıldı. DTM'nin, diğer kurumlarla koordinasyon sağlamadan, "Üçüncü ülkelerden gelen mallarda 'CE' belgesi şartı araması gümrükleri ve TSE'yi kilitledi. Bilgisayar ve telekomünikasyon sektöründen sonra otomotivciler de ayağa kalktı.

SORUNUN KAYNAĞI
DTM, Gümrükler ve TSE'yi hedef tahtasına oturtan olay şöyle gelişti:
1- Dış Ticaret, ithal ürünlerde CE belgesini zorunlu hale getiren tebliğindeki mal listesini bir yazıyla genişletti. Ancak diğer kurumlar bu detayı zamanında öğrenemedi.

2- Bilgisayar, cep telefonu gibi ürünlerde CE belgesi genel bir zorunluluk olarak ileri sürülünce içindeki parçaların uygunluğu sorunu yaşandı.

3- Teknoloji yoğun ürünlerde laboratuar şartları yeterli donanımda olmayan TSE, teknik tahlil talepleri karşısında bunaldı. İşler yığıldı.

4- Otomobil sektöründe, ana fabrikadan gelen ve yurtiçindeki fabrikada kullanılan parçalar da CE kapsamına alındı.

NASIL ÇÖZÜLECEK?
Cumartesi günü İTO'da sanayiciler, DTM, Gümrükler, TSE ortak bir toplantı yapacak. Sorunun çözümü için düşünülen öneriler şöyle:

1- CE belgesini zorunlu kılan tebliğ ve eki yazılar sadeleştirilecek.

2- Mal listesi tanımı netleştirilecek. Bilgisayar gibi genel bir tanım yerine işlemci, cep telefonu yerine çip gibi daha daraltılmış tanımlara yerverilecek.

3- Getirilen teknik standardın üretimi engellememesine özen gösterilecek.

4- Otomotiv sektörünün ana fabrikadan getirdiği parçalar eskisi gibi CE kapsamı dışında tutulacak. 5- Teknolojisi gelişmiş ülkeler muafiyet kapsamına alınacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA