Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Barzani neden kıymete bindi?

Türkiye'nin "barış ve kalkınma coğrafyasına" dönüştürmeye çalıştığı Ortadoğu'da işler iyi gitmiyor. Ankara'nın hesabı, büyüklerin hesaplarıyla karşılaşıyor ve sürekli karışıyor. Muhtemelen ABD yönetimi, güncel ittifak arayışları içinde İslam dünyasını ustaca bölüyor. Arap Uyanışı sonrası yakın bölgemizde "mezhep eksenli" yeni birliktelikler oluştuğu görülüyor. İran-Irak Merkezi Yönetimi- Suriye-Lübnan "Şii bloku" oluştururken, Türkiye ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi "Sünni blok" olarak algılanıyor. Bu denkleme Suudi Arabistan ve Katar'ın verdiği destek dikkate alındığında ilginç bir denge ortaya çıkıyor. Her ne kadar Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, "Kürt-Sünni ittifakı kurmayız" dese de gidişat öyle değil.
Halkı Müslüman olan ülkelerin öteden beri farklı kutuplara savrulduğu söylense de durum eskisinden farklı nitelik kazanıyor. Görünürde, Ortadoğu'ya "demokrasi gelmesini isteyen" Washington'daki kadro sanki ikili çalışıyor. Bir yandan Arap toplumlarındaki geçiş dönemini yönetmeye ve kendine uygun adamlar bulmaya çabalıyor, diğer yandan Sünni-Şii ayrımını sonuna kadar kullanıyor. Bu sayede El Kaide tarzı terörist yapılar ürettiğini öne sürdüğü Sünni geleneği, Şii rekabeti ile dengelemeye, dolaylı olarak İsrail'in güvenliğini teminat altına almaya uğraşıyor...
Bugün, Mısır ve Suriye'deki gelişmelerden en fazla tedirginlik duyan ülkenin İsrail olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Her iki komşusunda diktatörlerle kurduğu ilişkileri, demokratik tercihlerle işbaşına gelecek yönetimlerle sürdürmesinin güçlüğünü Tel Aviv'dekiler iyi biliyor. Bu nedenle Şam'ın iç dinamikleri ile Türkiye-İran-Irak ve Suriye'deki Kürtlerin taleplerine İsrail'in stratejik penceresinden de bakmak gerekiyor. Bu bakış açısı bizi şu noktaya götürüyor:
Rusya, Çin ve Fransa, bu bölgede büyük oynamak isterken ABD ve İsrail ortak çıkarlarını koruma manevrası sergiliyor. Kriz tablosu derinleşiyor. İşte bu yüzden İran ve Suriye'deki belirsizlik uzun sürebilir, Irak her an patlayabilir, Türkiye'nin başı daha çok ağrıyabilir!
Ankara açısından Irak ve Suriye'ye yönelik bölünme senaryoları, Kuzey Irak'ın yanı sıra Kuzey Suriye'ye kayma eğilimi gösteren PKK terörü, Barzani'yi kilit aktör haline getiriyor. Kürt lidere gösterilen üst düzey ilgiyi biraz da böyle okuma gereği doğuyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA