Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Davutoğlu 'Hoca'

Londra'ya giderken gazeteci dostum Gürkan Zengin'in kitabı "Hoca"yı yanıma almıştım.
"Türk Dış Politikasında Davutoğlu Etkisi"ni ele alan "Hoca" kitabı, tam da gündemdeki "Eksen kayması mı var?" tartışmalarına cevap olması nedeniyle ilgimi çekmişti.
Fırsat buldukça okudum. Bu kitap hem o tartışmalara bir cevaptı, hem de Hoca'nın yani Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun teorik olarak ele aldığı "Stratejik Derinlik" kitabının eyleme nasıl geçirildiğini anlatıyordu.
Kitabı okurken, dış politikadaki yeni siyaset dilinin, Anadolu'nun Toros'larındaki Taşkent'ten nasıl beslendiğine ve sınırları aşıp bölgesel ve küresel bir etki yarattığına tanık oluyorsunuz.
Davutoğlu'nun son dönemde hayatımıza giren "komşularla sıfır sorun" politikasıyla, dedesinin anlattığı şu örnek arasında sıkı bir bağ vardı:
"Bahçemizde bir yılan vardı, dedem o yılana dokunulmasını yasaklamıştı. Yılan çocuklar için ürkütücü bir şeydir. Ama o insanlar için o bahçenin, o ortamın bir parçasıydı o yılan. Şimdi yılan bile ortamın bir parçası olabiliyorsa düşünün diğerlerini..."
Zengin
, akıcı bir dil ve keskin bir gözlemle son yıllarda merak edilen ve tartışılan dış politikanın kodlarını bize aktarıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA