Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Köprü ufukta göründü

Tüp geçit projesine kazma vurulmasıyla unutulur gibi olan "İstanbul'a üçüncü köprü" projesi yeniden gündemimize giriyor.
Yap-İşlet-Devret modeliyle projeye talip olan Malezya konsorsiyumu Markmore-Seloga Jaya ile masaya oturulduğu ve yeni köprünün Sarıyer ile Anadolu Kavağı arasında inşa edileceği dün NTV tarafından açıklandı.
Yeri gelmişken Malezya'dan bir not iletelim: Seloga Jaya'nın hakim ortağı Seloga Holding'in başına iki ay önce Tan Sri Halim Saad geldi. Dışarıdan biri değil; Seloga Holding'i kontrol eden Renong Holding'in büyük ortağı. Renong Holding 1990'ların sonunda ödeme güçlüğüne düştü. Ancak o sıralar eşinden ayrılmış olan Halim Saad, Maliye Bakanı'nın genç yeğeniyle evlenince, şirkete sihirli değnek dokunmuş gibi oldu. Halim Saad göreve başlarken Türkiye'de iki projeden söz etti: İstanbul'a köprü ve konut sektörü.)
Konumuza dönersek; Malezyalılar'la görüşmelerde ilerleme sağlanması, üçüncü köprü yandaşları ile karşıtları arasındaki tartışmaları tırmandıracak. Köprüye "hayır" diyenlerin ezici çoğunlukta olduğunu ve çok güçlü sözcüleri bulunduğunu söylemeye gerek yok.
Örneğin çevreciler üçüncü köprünün İstanbul'un hem en önemli orman varlığının, hem de su kaynaklarının yer aldığı bölgeden geçeceğini hatırlatıp "doğa katledilecek" çığlıkları atacaklar. Haksız değiller.
İstanbul'un birçok altyapı projesine imza atan Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Semih Tezcan, "İstanbul'a köprü yapmak kısır döngüye girmek demektir. Çünkü köprü yaptıkça araba geçer, araba geçtikçe yeni köprülere ihtiyaç doğar" diyecek. Haklı.
İTÜ'den Prof. Dr. Haluk Gerçek, "Kent-otomobil sarmalını çözmenin yolu, kenti otomobile değil, otomobili kente uydurmaktır" uyarısı yapacak. O da haklı.
Evetçiler'in cılız sesi, bu yaylım ateşinde duyulmayacak bile: "İki köprüye karşı çıkanlar şimdi köprüsüz bir İstanbul'da yaşamayı göze alabilirler mi?" Onlar da haklı.
Aslında boşuna nefes tüketecekler. Büyükşehir Belediye Başkanlığı sırasında üçüncü köprüye karşı çıkan Başbakan Erdoğan şimdi projeye destek verdiğine göre, bu iş bitti. Çünkü mühür onda.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA