Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YASEMİN TAŞKIN

Son gülen Prodi oldu

İtalya'daki genel seçim, mahkemede son bulan 2004 ABD Başkanlık seçimlerini aratmadı... Başabaş giden sonuçlarda ipi göğüsleyen, sol ittifakın adayı eski Başbakan Romano Prodi oldu

İki gün süren oy verme işlemi sonrasında İtalya yeni iktidarına kavuştu. Romano Prodi liderliğindeki merkez sol koalisyon "Birlik", seçimden bir avuç oy farkıyla galip çıktı. Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki sağ yenilgi aldı. Ancak ülke bir siyasi kaosun eşiğine geldi. Çünkü taraflar arasındaki oy farkı, kamuoyu şirketlerinin anketlerde tahmin ettiği gibi 4-5 değil neredeyse yüzde bir puan çıktı. Durum böyle olunca iki taraftan da "galibiyet" sesleri yükseldi.

"ZOR OLACAK"
Parlamentonun iki kanadı meclis ve senato olarak ikili yapılan seçimde merkez sağ (Berlusconi cephesi) ve merkez sol (Prodi cephesi) yarışı başa baş bitirdi. Meclis seçiminde sadece 25 bin farkla Prodi oyların % 49.8'ini, Berlusconi ise % 49.7'sini aldı. Sonuçların açıklanmasıyla Prodi, "Nefes farkıyla kazandık. 5 yıl iktidarda kalabiliriz. Ancak çok zor olacak" dedi. Yeni hükümeti kuracak başbakanı, önümüzdeki ay seçilecek yeni cumhurbaşkanının ataması gerektiğini savundu.

"CUMHURBAŞKANI SILVIO"
Cumhurbaşkanlığı seçimi, ülkedeki siyasi kaos dönemini daha da ağırlaştırıyor. Çünkü koltuğa aday kişi, sağ ve sol partiler arasında pazarlık unsuru olacak. Parti temelinde en çok oyu, lideri olduğu "Forza Italia"nın alması nedeniyle Berlusconi'nin, cumhurbaşkanı adayı olabileceği, bunu pazarlık unsuru yapabileceği konuşuluyor. Prodi ise seçim zaferini dün ilan ettikten sonraki konuşmada "Bu Avrupa'dan yana bir oy. Avrupa benim hükümetimin merkezi olacak" dedi. Prodi iktidara gelir gelmez Irak'taki İtalyan askerlerini çekme kararı alacaklarını söyledi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA