Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Dolar ve altın yıl sonunda ne olacak?

IMF'nin en son değerlendirmesine göre, ekonomide küresel dengesizlikler sürüyor. İşte bu nedenle de altın fiyatları yükseliyor. Dün bir ons (31.1gr) altının fiyatı dünya piyasalarında 1.607 dolara yükselerek yeni bir rekor kırdı. İstanbul'da yılbaşında 465 lira olan Cumhuriyet altını dün 581 liradan alıcı buldu.
Peki altın fiyatları hangi küresel dengesizliklere bağlı olarak yükseliyor? Bir kere ABD'de işsizlik yüzde 9.2 seviyesine çıktı. Amerikan Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin son açıklamaları, yeni bir parasal genişleme ihtimalini artırdı. Ayrıca 2 Ağustos 2011'e kadar ABD devlet borçlanma limitinin 14.3 trilyon doların üzerine çıkartılıp çıkartılmayacağı tartışmaları, ABD için temerrüt riski yaratıyor.
ABD ekonomisi ve siyasetinde yaşanan bu olaylara, bir de Avrupa'da Yunanistan, Portekiz, İrlanda, İspanya ve İtalya'nın mali krizi eklenince küresel ekonominin gidişatıyla ilgili korkular çoğalıyor. Hemen belirtelim, Avrupa'da 91 bankaya uygulanan stres testinde, dokuz banka sınıfta kaldı. Bu dokuz bankaya 2.5 milyar euro sermaye takviyesi gerekiyor. İşte bütün bu sorunlu alanlar güvenli bir yatırım aracı olan altına talebi yükseltiyor.
Dünya ekonomisiyle ilgili güvensizliğin yanı sıra, altına fiziki talebi artıran başka nedenler de var. Özellikle yaz aylarında Çin ve Hindistan'da yapılan festivaller ve düğünler altın talebini çoğaltıyor. Türkiye'de de yaz aylarında altın talebi yükseliyor. Artan altın fiyatları nedeniyle artık hediye olarak yarım gramlık altınlar tercih ediliyor. İstanbul Altın Rafinerisi'nin ürettiği yarım gramlık altınlar 45 liradan satılıyor. Altın Rafinerisi Başkanı Özcan Halaç, yarım gramlık altının büyük şehirlerde rağbet gördüğünü ve ayda 100 bin adet yarım gramlık altın satıldığını belirtiyor.

Gelelim yılsonunda altın fiyatlarının ne olacağına... Goldman Sachs yatırımbankasına göre, altının ons fiyatı bu yılsonunda 1690 dolara çıkacak. 2012'de ise bir ons altın 1750 dolar olacak. Peki ABD doları bu yıl sonunda ne olacak? JP Morgan yatırım bankasına göre, dolar/euro paritesinin bu yılsonunda 1.48 olması bekleniyor. Türk parası karşında ABD dolarının fiyatı ise bu yılsonunda 1 lira 60 kuruş olarak düşünülüyor. Bu beklenti gerçekleşirse, euro/Türk parası paritesi de 2 lira 36 kuruş olabilir.
Gelelim yılsonunda Cumhuriyet altınının fiyatına... Dolar /Türk parası paritesindeki ve küresel altın fiyatlarındaki beklentiler gerçekleştiği takdirde, bir Cumhuriyet altını yılsonunda bu gün olduğu gibi 580 lira seviyesinde kalabilir. Peki yatırımcı ne yapmalı? Küresel dengesizlikler nedeniyle eğer dolar bazında düşünürlerse altınlarını satmamalarında fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA