İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, hemen hepimizin çokça sevdiği lezzetleri birleştirerek sunmaya çalışıyorum. Hünkar beğendiyi oldum olası çok sevmişimdir.
Lazanyayı bir de böyle denemek istedim, inanır mısınız tadına doyamadım.
Müthiş lezzetli oldu. Ramazan'ın yaklaştığı şu günlerde şahane bir iftar alternatifi oluşturacağına inanıyorum.
KEŞKÜL-Ü FUKARANIN HIKAYESİ
Keşkül denilen şey, esasen Hindistan cevizinin kabuğundan yapılan bir tür kap, çanak olarak geçmiş zamanlardan beri biliyormuş, ancak tatlı olarak nam salmasının ardında gerçekten bir hikaye var. Keşkül-ü fukara tam bir Osmanlı tatlısıdır.
Hikayeye göre, Osmanlı döneminde devletin adaletini sağlamakla yükümlü kadılar ve dervişler, halkın maddi manevi durumunu görüp değerlendirmede bulunmak için zaman zaman dilenci kılığına girerek sokaklarda Hindistan cevizi kabuğundan yapılan kap olan keşküllerle dilenirlermiş. Toplanan paraları devletin sahip olduğu aşevlerine götürüp yiyecek yapmaları sağlanırmış.
Yapılan yemek bu kaplarda servis edildiği için keşkül adını almış. Popülaritesini kaybetmeyen bu tatlı yoksullara yardım amaçlı dağıtıldığı için yoksul çanağı ya da keşkül-ü fukara ismiyle anılmaktadır.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
BEĞENDİLİ LAZANYA
BEĞENDI IÇIN:
1 kavanoz közlenmiş patlıcan
1 kaşık un
1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi rendesi
1 su bardağı süt
Tuz
ET SOTE IÇIN:
400 gr. sotelik doğranmış dana eti
2 adet biber
1 adet soğan
1 kaşık biber salçası
2 adet domates
Ayçiçek yağı
2 diş sarımsak
LAZANYA IÇIN:
1 paket lazanya
500 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
1 kase parmesan peyniri
1 avuç bayat ekmek kırıntısı
YAPILIŞI: Dana eti, suyunu bırakıp çekene kadar pişirilir ardından soğan, sarımsak, salça, domates sırasıyla eklenerek sotelenir. Beğendi için; bir kaşık tereyağı eritilir, un kavrulur, ardından közlenmiş patlıcan eklenir. Hafif kavrulunca yavaş yavaş süt ve Hindistan cevizi eklenir. Fırın kabına lazanyalar haşkanmadan çiğ olarak bir kat dizilir. Üzerine beğendi, onun üzerine et sote ve kaşar peyniri eklenir. Tekrar lazanya şeklinde devam edilerek istediğiniz kadar kat çıkılır. En son katın en üstüne parmesan peyniri ve bayat ekmek kırıntıları serpilir. 185 derecelik fırında pişirilir.
TAVUK SUYUNA ÇORBA
1 adet yeşil köy biber
1 adet rendelenmiş havuç
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet haşlanıp tiftilmiş tavuk göğsü
1 adet portakalın suyu
3 su bardağı tavuk suyu
Tuz
Karabiber
MEYANESİ IÇIN:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
Yarım limon suyu
YAPILIŞI: Öncelikle tüm çorba malzemesini tencereye aktarıyoruz ve kaynatmaya başlıyoruz. Ayrı bir yerde meyane malzemesini çırpıp alıştıra alıştıra çorbaya ilave ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Arzu ederseneiz 150 ml. çiğ krema ilave edebilirsiniz.
ANTEP FISTIKLI KEŞKÜL
1 litre süt
2 çay bardağı çok ince dövülmüş Antep fıstığı
2 kaşık un
1 adet yumurta
1 adet yumurta sarısı
10 kaşık toz şeker
1 yemek kaşığı pirinç unu
1 yemek kaşığı su
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi önce mikserle çırpıyoruz; ardından pişirip kaselere paylaştırıyoruz.