Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, kış akşamlarının vazgeçilmez içeceği bozayı pek alışık olmadığımız formatlara soktuk. Osmanlı zamanında bir hayli moda olan boza, günümüzde de popülerliğini koruyor.
ÇELEBİ'NIN SEYAHATNAMESİNDE
Evliya Çelebi; 17'nci yüzyıl ortalarında İstanbul'da 300'den fazla bozacı dükkanının bulunduğunu, bu dükkanlarda bin 100 kadar bozacının çalıştığını aktarmış. Özellikle Rumeli Hisarı çevresinde bulunan boza sarhoşlarına da değinmiş.
Osmanlı'da boza fazla mayalandırılıp içine de afyon katılarak tüketiliyormuş zaman zaman.
Haliyle bu da sarhoşluğa sebebiyet verdiğinden yasaklanmış.
Bu bozahaneler, 19'uncu yüzyıla doğru ortadan kaldırılmış.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
BOZALI MUHALLEBİ
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi mikserle iyice çırpıyoruz. Sonra tencereye döküp orta ateşte, koyu bir kıvam alana kadar pişiriyoruz. Kuplara paylaştırıp üzerini tarçın, leblebi ve cevizle süslüyoruz.
MALZEMELER
2.5 su bardağı boza
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı dolusu nişasta
1 paket vanilya
1 çay bardağı tozşeker
ÜZERI IÇIN:
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 çay bardağı leblebi
1 çay bardağı kelebek ceviz
BOZALI POĞAÇA
MALZEMELER
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
2.5 su bardağı un
1 su bardağı boza
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı toz zencefil
YAPILIŞI: Şeker ve yumurtayı çırpma kabına alıyoruz, mikserle önce düşük, sonra yüksek devirde karışım bembeyaz oluncaya kadar çırpıyoruz. Çırptığımız yumurtalara boza ve sıvı yağı ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Un, tarçın, toz zencefil ve vanilyayı ekleyerek akıcı bir hamur elde edene kadar karıştırıyoruz. En son kabartma tozunu ekleyip ve bir dakika daha karıştırıyoruz. Kek kalıbını yağlıyoruz ve hamuru kalıba döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 50 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından almadan önce ortasının pişip pişmediğini kontrol ediyoruz, pişmemişse beş dakika daha pişiriyoruz. Pişen keki oda sıcaklığına gelince kalıptan çıkartıyoruz ve dilimleyerek servis yapıyoruz.
BOZALI KURABİYE
MALZEMELER
2 adet yumurta
2 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
1 su bardağı boza
5 çorba kaşığı margarin
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
YAPILIŞI: Bir kapta yumurtalarla şekeri, şeker eriyene kadar çırpıyoruz. Bozayı ve vanilyayı ekliyoruz. Daha sonra yumuşamış margarini ekliyoruz. İyice karıştırdıktan sonra kabartma tozunu ve aldığı kadar unu ekleyip iyice yoğuruyoruz. Daha sonra hamura elimizle yuvarlak şekiller veriyoruz. Önceden ısıtmış olduğumuz 180 derecedeki fırında üzerileri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.