İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, lezzetli mi lezzetli, bir o kadar da güzel ve sezonluk meyvelerden biri olan kirazlı tarifler var. Kiraz, boyu üç dört metreye kadar uzanan ağaçlarda yetişiyor ve ılıman iklimi seviyor. Kirazın mükemmel tadının yanında sağlık açısından faydaları da çok fazla olduğundan, öncelikle biraz faydalarından söz etmek istiyorum. Kirazın en önemli özelliği, mükemmel bir antioksidan olmasıdır. Bol miktarda A vitamini içeren kiraz, bunun yanında C, K ve B6 vitaminlerini de içermektedir. Kiraz; potasyum, demir ve magnezyum açısından da zengindir. Bu meyve; gülgiller ailesinden geliyor. Latince ismi cerasus avium, anavatanı ise Kuzey Anadolu ve Güney Kafkasya. Kiraz ismini ise Giresun kentinden alıyor. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile. Şimdiden hepinize afiyet olsun.
KREMALI KEK
MALZEMELER
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı krema
3.5 su bardağı un
100 gr. kiraz (çekirdekleri ayıklanmış)
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı nişasta
YAPILIŞI: Kirazların üzerine nişasta ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz. Bir kasenin içinde yumurtaları kırıyoruz. Üzerine şekeri ilave edip güzelce çırpıyoruz. Ardından süt, sıvı yağ ve eritilmiş tereyağını ilave edip karıştırıyoruz. Kremayı da ilave ederek tüm malzemeleri yediriyoruz. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ekliyoruz. Son olarak kirazları da ekleyerek tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına alıp önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
KİRAZLI YAZ TATLISI
MALZEMELER
4 su bardağı süt
5 yemek kaşığı irmik
1 yemek kaşığı buğday nişastası
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi
5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağı
KİRAZLI SOS İÇİN:
500 gr. kiraz
4 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
1 tatlı kaşığı limon suyu
YAPILIŞI: İrmik, şeker, nişasta, Hindistan cevizi ve sütü karıştırıyoruz. Kaynayana kadar pişiriyoruz. Ocaktan aldıktan sonra vanilya ve tereyağını ekleyip karıştırıyoruz. Servis kaselerine paylaştırıyoruz. Kirazlı sos için; kirazın çekirdeklerini ayırıyoruz. Robottan geçiriyoruz. Üzerine şekeri ekleyip pişiriyoruz. Nişastayı, suyla karıştırıp sosa ekleyip pişiriyoruz. Ardından kaselere paylaştırıp servis ediyoruz. Püf noktası: İsterseniz kek kalıbına döküp ters çevirebilir ya da aralarını bisküvi kırıntıları, gibi malzemelerle süsleyebilirsiniz.
ŞERBET
MALZEMELER
Yarım kilo kiraz
1.5 su bardağı toz şeker
2 litre su
1 adet çubuk tarçın
3-5 adet karanfil
YAPILIŞI: Kirazları, toz şekeri, suyu, tarçını ve karanfili 30 dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Piştikten sonra suyunu süzüyoruz ya da blenderda çekiyoruz. Daha sonra bir cam kaba koyup buzdolabına kaldırıyoruz. Kiraz şerbetini soğuk soğuk servis yapıyoruz.