Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün 7'den 70'e hepimizin bayılarak yediğimiz ancak annelerimizin meşhur söylemiyle hangi hijyenik koşullarda yapıldığını bilemediğimiz dondurmayı evde yapmayı deniyoruz. Malum, yaz sıcakları epey bunaltıyor, biz de evde dondurma yaptık. O kadar nefis ve hafif oldu ki, yazın kavurucu sıcaklarında bir nebze ferahlamak istiyorsanız, siz de deneyin. Ben bugün kavunlu-muzlu ve yaban mersinli dondurma yaptım. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
KAVUNLU MUZLU DONDURMA
MALZEMELER
5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı toz salep
1.5 su bardağı toz şeker
1/2 adet çubuk vanilya
2 kutu krema
3 adet yumurta sarısı
Yarım kavun
3 ezilmiş muz
YAPILIŞI: Vanilya çubuğunu ortadan ikiye
ayırıyoruz. Süt, toz salep
ve toz şekerin yarısını
tencereye koyup vanilya
çubuğunu içine atıyoruz.
Karışımı tahta bir kaşıkla
karıştırarak kıvam
almasını sağlıyoruz.
Koyulaşınca ocaktan
alıp içinden vanilya çubuğunu
çıkarıyoruz ve
bir kenarda soğumaya
bırakıyoruz. Ardından
bir karıştırma kabının
içinde kremayı çırpıyoruz.
Çırpma işlemi
bittikten sonra başka bir
karıştırma kabının içinde
yumurta sarılarını ve
toz şekerin kalan kısmını,
şeker ve yumurta sarıları
iyice karışana dek
çırpıyoruz. Bu yumurtalı
karışım pürüzsüz bir
kıvam alınca cam bir
kaseye aktarıp yumurta
sarılarının benmari usulü
pişmesini sağlıyoruz.
Beş dakika kadar
bu işlemi sürdürüp
toz şekerin yumurta
sarısı içinde tamamen
erimesini sağlıyoruz.
Ardından karışımın
bulunduğu cam kaseyi
soğuk su dolu bir kabın
içine alarak bu kez de
soğumasını sağlıyoruz.
Tencerede bekleyen
sütlü karışımın içine
yumurtalı karışımı,
karıştırarak yavaş yavaş
ekliyoruz. En son
rondodan çekilmiş
kavunu da ilave edip kıvamını
ayarlıyoruz. Tüm
malzemeler birbirine
karıştıktan sonra bu
karışımı çırptığımız kremanın
içine yavaş yavaş
yediriyoruz. Bir kek
kalıbının ya da cam kasenin
içini streç filmle
kaplayıp hazırladığımız
bu dondurma karışımını
içine aktarıyoruz. Üzerini
spatula ile düzleyip
streç filme kapattıktan
sonra dondurucuda minimum
8-10 saat arası
bekletiyoruz.
YABAN MERSİNLİ DONDURMA
MALZEMELER
300 gr. süzme yoğurt
200 gr. pudra şekeri
1 yemek kaşığı kakao
200 ml. krema
1 çay kaşığı toz salep
1 kase taze yaban mersini
YAPILIŞI: Öncelikle süzme yoğurdu ve pudra şekerini çırpıyoruz. Ayrı bir kapta kremayı çırpıyoruz. Çırptığımız kremayı süzme yoğurtlu karışımın içine ilave ediyoruz ve toz salebi ekleyerek mikseri orta derecede çalıştırıp tüm karışımı çırpıyoruz. Dondurma karışımına ezilmiş yaban mersinlerini ekleyip karıştırıyoruz. Cam bir kase ya da kek kalıbını streç filmle kaplayıp hazırladığımız karışımı içine aktarıyoruz. Üzerini spatula ile düzleyip streç filmle kapattıktan sonra derin dondurucuda minimum 8-10 saat arası soğutuyoruz. Çeşitli meyvelerle süsleyip servis ediyoruz.