İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Efeler Diyarı Aydın'a konuk oluyoruz. Ege Bölgesi'nin en önemli şehirlerinden biri olan Aydın, zengin mutfak kültürüyle dikkat çekiyor. Tarih boyunca pek çok imparatorluğa evsahipliği yapan Aydın, aynı zamanda turistik bir şehir olduğu için, mutfak kültüründeki çeşitlilik ön plana çıkıyor.
AYDIN USULÜ KENKER
MALZEMELER

1 bağ temizlenmiş kenker

Yarım çay bardağı pirinç

1 adet soğan

1 adet domates

Zeytinyağı

Tuz

Su
YAPILIŞI: Bir tavada doğranmış soğanı kavuruyoruz, üzerine rendelenmiş domatesi ilave ediyoruz. Tavaya pirinci de ilave ederek biraz daha kavuruyoruz. Üzerine suyu ve kenkerleri ilave ederek, suyunu çok fazla çektirmeden pişiriyoruz.
KIRLI
MALZEMELER

Kişi başına 1 adet patlıcan

1 büyük boy soğan

2 büyük boy domates

1 baş sarımsak

Kırmızı toz biber

Tuz
YAPILIŞI: Patlıcanları ortadan ikiye kesip uzunlamasına dörde bölüyoruz. Acı suyunun çıkması için tuzlu suda yarım saat bekletiyoruz, sonra bol yağda kızartıyoruz. Bir tencerede iri iri doğradığımız soğanları ve domatesleri kavurup sarımsakları ekliyoruz. Kavrulduktan sonra kırmızı biberini ekleyip patlıcanları içine atıyoruz. Üzerine çıkıncaya kadar su ekliyoruz ve suyu azalana kadar kısık ateşte kaynatıyoruz.
BOLAMA
MALZEMELER

Tavuk eti (kemikli kemiksiz fark etmez; istediğiniz kadar, istediğiniz büyüklükte)

1 orta boy kase nohut (geceden suda bekletilmiş)

3-4 adet orta boy soğan

2 yemek kaşığı salça

Tuz

Karabiber (karabiber tadı azıcık belirgin olacak)

Zeytinyağı

Pirinç

Bulgur

Erişte
YAPILIŞI:Tavuk etini doğrayıp tencereye koyuyoruz. Soğanı da tencereye atıyoruz. Salça, tuz, karabiber ve nohutu da ekleyip elimizle malzemeleri birbirine yedirmek için yoğuruyoruz. Bir tencerenin dibine çapraz şekilde çatal koyuyoruz. (Buradaki maksat; tencerenin dibi tutmaması, hem de alttan rahatça suyu içine alması) İçi tavuk dolu tencereyi büyük tencerenin içine oturtuyoruz, tencerenin kulpunu geçmeyecek kadar su koyuyoruz ve ocağın en kısık ateşine alıyoruz. Pirinçler pişince demlenmeye bırakıyoruz. İlk sıcaklığı geçtikten sonra tencere ile servis ediyoruz.