Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün iftarda Tunceli'deyiz. Gündelik hayatın tarım ve hayvancılıkla şekillendiği Tunceli'de bu durum mutfağa da yansımış ve yemekler tahıl ürünlerine ve hayvansal gıdalara dayanmıştır. Bunların yanında Tunceli'de büyük öneme sahip bazı ot ve bitkiler de lezzetli yemeklerde yerini almaktadır. Tunceli'de son yıllarda bazı tarımsal ürünlerin ekonomi ve turizm açısından önemini ve katkısını artırmak amacıyla daha iyi tanıtılmasına yönelik çabalar gösterilmektedir. Sizin için seçtiğimiz Tunceli lezzetlerini bakalım beğenecek misiniz? Hayırlı iftarlar.
YOĞURTLU DÖVME ÇORBASI
MALZEMELER
1 su bardağı dövme (aşurelik buğday)
1.5 su bardağı nohut
1 çorba kaşığı Milkten tereyağı
Yeterince et suyu veya su
Tuz
Kuru nane
Kırmızıbiber
TERBİYESİ İÇİN:
1 su bardağı Birşah yoğurt
1 çorba kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
YAPILIŞI: Aşurelik buğdayı ve nohudu birkaç kez yıkayıp akşamdan ıslatın. Ertesi gün düdüklü tencereye buğdayı ve nohudu koyup beş su bardağı su ya da et suyu ile yumuşayana kadar pişirin. Bir kabın içine yoğurdu, unu, yumurtayı koyun ve iyice çırpın. Çorbadan aldığınız bir-iki kepçe su ekleyip yoğurdun kesilmemesi için hızlı hızlı çırpın. Bu işlemi terbiye ılıyana kadar yapın ve yavaş yavaş çorbanın içine sürekli karıştırarak dökün. Ayrı bir tavada tereyağını, naneyi ve kırmızıbiberi yakıp çorbaya dökün. Bir taşım kaynatıp tuzunu da ilave ettikten sonra ocaktan alın.
SOĞAN AŞI
MALZEMELER
Kuşbaşı et
3 su bardağı nohut
10-12 adet arpacık soğan
3 yemek kaşığı dolusu domates salça
1 yemek kaşığı kadar biber salçası
3 tatlı kaşığı toz Petek şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI: Nohutları bir gece önceden su dolu bir kapta şişmesi için bekletin. Düdüklü tencerede kuşbaşı etleri biraz sıvı yağda kavurun. Ardından domates salçası ve biber salçasını ekleyip kavurmaya devam edin. Tuzunu ve karabiberini ekleyin. Nohutların da suyunu süzüp tencereye ekleyin ve üzerini beş parmak geçecek kadar su ekleyin, kapağını kapatıp ve 35 dakika kadar orta ateşte pişirin. Bu esnada arpacık soğanların kabuğunu soyun baş kısımlarını kesin. Nohut ve eti kontrol edin tamamen yumuşamasına az biraz zaman kala arpacık soğanları da ekleyip kaşık değdirmeden kapağı tekrar kapatıp 10 dakika kısık ateşte soğanlarla pişmesini sağlayın. En son tamamen pişen yemeğinizin suyuna limon tuzunu ve toz şekerleri ekleyip tahta kaşıkla soğanlara çok değmeden bir-iki karıştırın ve pilavla sunum yapın.
PEKMEZ HELVASI
MALZEMELER
250 gr Milkten
tereyağı
250 gr. un
2 su bardağı
dut pekmezi
100 gr. ceviz
100 gr. fındık
100 gr. fıstık
YAPILIŞI: Hafif ısıtılmış yağın içerisine unu dökerek pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Kavrulan una dut pekmezi ilave ederek iki dakika kadar pişiriyoruz ve pişen helvayı servis tabaklarına alarak üzerine dövülmüş olan çerezleri serpiyoruz. Helvayı ister sıcak, istersek de soğuk olarak servis edebiliriz.
MANTAR YEMEĞİ
MALZEMELER
1 kg. mantar (göbelek)
2 adet kuru soğan
1 kg. domates
500 gr. yeşil biber
2 yemek kaşığı Milkten tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI: Soğan ve biberi doğrayarak yağda kavurun. Önceden yıkanıp ayıklanmış mantarları kuşbaşı doğrayın, kavurduğunuz soğan ve bibere ekleyin. Mantarları da biraz kavurduktan sonra içine domatesi ekleyerek pişmeye bırakın. Pişen mantar yemeğini sıcak olarak servis edin.
BABUKO
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı
karbonat
AYRANI İÇİN:
5-6 diş sarımsak
250 gr. yoğurt
1-1.5 su bardağı sıcak su
200 gr. Milkten tereyağı
YAPILIŞI: Un, tuz, su ve karbonatı yoğurma kabına alın, sert bir hamur olana kadar yoğurun. Fırına dayanıklı derin bir cam kabı yağlayın. Hamuru kaba koyun, ellerinizi yağlayarak üstüne bastıra bastıra yayın. Kabı fırına koyup üstü kızarana kadar pişirin. Hamur piştikten beş dakika sonra üstünü keskin bir bıçakla kapak gibi keserek çıkarın, içi sıcakken kaşıkla oyun. Oyularak çıkarılan hamurları bir kaseye koyun. Bıçakla ilk başta çıkarılan sert üst kapağı da küçük küçük kırarak hamurlarla karıştırın ve oyduğunuz kısma kubbe olacak şekilde doldurun, soğuması için bir kenarda bekletin. Yoğurdu çırpın, içine damak tadınıza göre tuz koyun. Sarımsakları dövüp yoğurtla karıştırın. Yoğurda, sıcak suyu ekleyip çırpın. (İçinde tuz olduğu için kaynatılırsa ayran kesilir) Tereyağını eritin, köpük köpük olana kadar kaynatın. Soğumuş hamurun yanlarına kepçe ile yoğurdu gezdirin. Hamur kubbesinin tepesinden kızgın tereyağını dökün.