İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, sıra dışı salatalara yer veriyorum. Salatalardan bir tanesi Meksika ruhunu yansıtıyor. Bir diğeri ise Fransa'ya her gittiğimde severek yediğim ve evimde de misafirlerime yapıp ikram ettiğim keçi peynirli salata.
Son olarak da, hemen hemen tüm kafe ve restoran mönülerinde karşımıza çıkan Sezar salata tarifini veriyorum.
HOTEL CAESARS'A AİT
Sezar salatanın, Julius Ceasar ile ilgisi yok. Sezar salata, Hotel Caesar's Palace'ın sahibi ve şefi Caesar'ın, kilerde fazla erzak kalmadığı bir günde kısıtlı malzeme ile geliştirdiği bir tarif. Esasen Sezar salatanın içine koyulan mayonez, mutlaka el ile yapılmalıdır. Ancak bugün ben size evde hepinizin yapabileceği en pratik formülü veriyorum.
Bana istediğiniz zaman idilkaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
TAVUKLU SEZAR SALATA
4 dilim tavuk göğüs fileto
Kruton
Göbek marul
Parmesan peyniri
1 diş sarımsak
1 adet limon
1 çay kaşığı hardal
2 yemek kaşığı mayonez
Tuz ve tane karabiber
1 yemek kaşığı kapari çiçeği
1 tatlı kaşığı ançüez ezmesi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI: Sezar sos için gerekli malzemeyi rondoda çekiyoruz. Teflon tavaya biraz zeytinyağı koyuyoruz, tavuk filetolarını tavaya koyup kızartıyoruz. Göbek marulu yıkayıp üzerine sosu döküyoruz. Izgara tavuk filetolarını da salatanın üzerine diziyoruz. Kruton ve tıraşlanmış parmesan ile servis ediyoruz.
TACO SALATA
Yarım göbek salata
200 gr. kıyma
1 yemek kaşığı taco baharatı
1 kase Meksika fasulyesi
1 kase haşlanmış mısır
1 kase mısır cipsi
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet domates
SOSU İÇİN:
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
Zeytinyağı
1 avuç dereotu
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI: Kıyma, tako baharatı ile birlikte kavrulur. Göbek marul ince ince doğranıp zeytinyağı ve limon suyu ile birlikte karıştırılır. Üzerine kavrulmuş kıyma serpilir. Ardından diğer tüm malzemeler eklenir. Domatesin kabuğu soyulu, küp küp doğranır. Sos malzemesi akışkan bir kıvam alacak şekilde çırpılır, salatanın üzerine dökülerek servis edilir.
PÜF NOKTASI
İsterseniz bu salatayı, üzerine salsa sos dökerek de servis edebilirsiniz.
FRANSIZ USULÜ KEÇİ PEYNİRİ SALATASI
Akdeniz yeşilliği
Çeri domates
Kuru kayısı
Dolmalık fıstık
Baget ekmek
Keçi peyniri
Pul biber
SOSU İÇİN:
Balzamik sirke
YAPILIŞI: Dilimlenmiş baget ekmeklerinin üzerine dilimlenmiş keçi peynirini yerleştirip üzerine pul biber serpin. Fırının ızgara bölümünü açıp keçi peynirli ekmekleri pişirin. Dolmalık fıstıkları teflon tavada kavurun. Akdeniz yeşilliğini elinizle koparın, çeri domatesleri ortadan ikiye kesin. Hepsini servis tabağına dizip üzerine fırınlanmış keçi peynirli ekmekleri dizin. Balzamik sirke ve zeytinyağını karıştırıp üzerine dökün.