Bugün İdilika' nın Mutfağı'nda Ege ve Orta Anadolu etkisinde kalmış, ne tam Ege kadar sebzeli yemekleri olan, ne de bir Orta Anadolu kadar et ağırlıklı Uşak mutfağına konuk oluyorum.
Türk mutfağının tüm zenginliğini ve harmonisini bir arada sunan Uşak Mutfağı, gerçekten tanımaya ve anlatılmaya değer.
Ben bugün Uşak mutfağından, hepinizin evlerinde kolay kolay bulabileceği malzemelerden yapılacak et basması ve cendere tatlısı tariflerini merak edip pişirdim. Lezzetleri ve yapılışları hoşuma gittiği için Uşaklılardan öğrendiğim bu reçeteleri bugün sizlerle paylaşıyorum. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...
Uşak'ın yöresel yemekleri
Tarhana çorbası, Uşak'ın en ünlü çorbasıdır. Bunun dışında salatalık yemeği, köpük helva, haşhaşlı ve tahinli peksimet, cevizli baklava, bükme, kese ayranı, pide, cıbır çorbası ve düğün yemeklerinin vazgeçilmezi keşkek; Uşak'ta önemli yemekler arasında yer alır. Doğu Ege'nin neredeyse tamamında ve Anadolu'nun çoğu bölgesinde olduğu gibi burada da et yemeklerinin ağır gelebileceği düşünülüyor ve son yemek olarak bol ekşili bamya ikram ediliyor. Son yıllarda Güney ve Güneydoğu bölgelerinden çok göç aldığı için bu yörelerin mutfak kültürünü de almış ve kendi coğrafyasına uyarlayarak kullanmış.
Cendere tatlısı
1 paket margarin
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 kg. toz şeker
Aldığı kadar un
1 kg. ceviz
1 paket mısır nişastası
2 adet yumurta
ÜZERİ İÇİN:
Yarım paket margarin
1 kahve fincanı sıvı yağ
ŞERBET İÇİN:
1 kg toz şeker
Yarım limonun suyu
3 su bardağı su
YAPILIŞI: Margarin, toz şeker, sıvı yağ, yumurta ve unu karıştırıp yoğuruyoruz. Hamurdan bezeler koparıp açıyoruz. Ceviz içi ve nişastayı karıştırıp üzerine serpiyoruz. Her yufkayı iki tarafından oklava ile sarıyoruz. Dilim dilim kesip yağlanmış tepsiye diziyoruz. Yarım paket margarini eritip sıvı yağ ile kızdırıyoruz ve tatlının üzerine gezdiriyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Şeker ve suyu kaynatıp şerbeti hazırlıyoruz ve limon suyu ekleyip ılıtıyoruz. Sıcak tatlının üzerine ılık şerbet gezdirip servis yapıyoruz.
Et basması
3-4 adet patates
1 kg. orta yağlı kıyma
2 adet soğan
2 adet yeşil biber
4 diş sarımsak
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1.5 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI: Öncelikle soğan, sarımsak ve biberleri rondoda çekiyoruz. Diğer bütün malzemeyi bir araya getirerek köfte harcını oluşturuyoruz. Patatesleri halka halka kesip yuvarlak bir tepsiye dikkatli şekilde sıkı sıkı diziyoruz. Üzerine köfte harcını yerleştiriyoruz ve elimizle iyice bastırıyoruz.
Son olarak dilimlediğimiz domates ve biberleri en üste diziyoruz. Önceden ısıttığımız 175 derecelik fırında 30-40 dakika pişiriyoruz.