İLİŞKİLİ HABERLER
Ariş, Yahudi ustaların peşine düştü
'Ne yaptıysak işe yaramadı dizilere girdik satış patladı'
Türk usulü fast food'a çağrı merkezi

Ariş, Yahudi ustaların peşine düştü

Ariş'in sahibi Kerim Güzeliş 10 yıl önce bıraktığı taş kesimine yeniden girmeye hazırlanıyor. Güzeliş, krizle birlikte Avrupa'da işsiz kalan Yahudi taş ustalarını Türkiye'ye getirecek

Avrupalı firmaların 10 yıl öncesine kadar lideri olduğu ancak ekonomik krizle birlikte Hindistan'a kayan pırlanta kesme işine Ariş de giriyor. 1996'da yabancı ortakla girdiği taş kesim işinde istediği verimi alamadığı ve 2001 kriziyle karşı karşıya kaldığı için çıkmak zorunda kaldıklarını belirten Ariş Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Güzeliş, yine bir kriz döneminde bu işe girmenin doğru bir zamanlama olduğunu söyledi. "Bu sektörü Hollanda, Belçika ve İsrail elinde tutuyordu. Ancak yaşanan ekonomik krizle birlikte taş kesim merkezlerinin büyük bir bölümü kapandı. Biz de bunu değerlendirmek için yıllar önce bıraktığımız işe kaldığımız yerden başlama kararı verdik" dedi. Taş kesim işinde ustaların önemli olduğunu, Avrupa'da kapanan kesim merkezlerinden dolayı işsiz kalan kesim ustalarını değerlendirmek istediklerini dile getiren Güzeliş, 2010'da faaliyete geçirecekleri kesim atölyesi için Avrupa'dan 2-3 yabancı kesim ustasını getireceklerini ifade etti. Güzeliş, "Özellikle bu işi Yahudi ustalar çok iyi biliyor. Onlar da Hindistan'a gitmek yerine mutlaka bir bağları olan Türkiye'ye gelmeyi tercih ediyorlar. Önceden 5 bin dolardan aşağı yabancı bir ustayı Türkiye'ye getirmeniz mümkün değildi ama şimdi 2 bin dolara bile geliyorlar" dedi.

TÜRKİYE MERKEZ OLABİLİR

Daha önce Sultanbeyli'nde olan kesim tesisinden kalan makineleri Çemberlitaş'taki binalarına taşıdıklarını dile getiren Güzeliş, binanın alt katını atölye üst katını ise Avrupa'dan gelen Yahudi ustaların kalacağı bir lojman haline getireceklerini söyledi. Hindistan'da sırf bu işi yapan firmaların bazılarının 3-4 bin kişi çalıştırdıklarına dikkat çeken Güzeliş şöyle konuştu: "Türk işçiler çok yetenekli çabuk öğreniyorlar. Biz de bundan yola çıkarak ustaların Türk işçileri de yetiştirmesini sağlayacağız. İş büyürse böyle bir eğitim merkezi bile açabiliriz. Türkiye'de bir taş borsası kuruldu. Oradaki vergi sorunları da ortadan kaldırılırsa Türkiye pırlanta kesim merkezi olmasının yanı sıra bu alana ilgi duyan yabancı yatırımcının da ilgisini çekebilir."

TEK TAŞINI KENDİN YAP
ARİŞ
olarak sadece tek taş pırlanta satışı yapılan bir internet sitesi üzerinde çalıştıklarını dile getiren Güzeliş, bu internet sitesi sayesinde müşterinin kendi istediği tek taş yüzüğü oluşturabileceğini söyledi. "Müşteri siteye girip beğendiği taşı ve montürü seçip ortaya çıkan yüzüğü görebilecek. Aynı zamanda bu ürünün fiyatını da öğrenebilecek" diyen Güzeliş, kesim tesisi hayata geçtiğinde bu tip ürünlerin fiyatlarında küçük de olsa bir indirimin söz konusu olabileceğini söyledi.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Ekonomi Haberleri
Diğer Ekonomi Haberleri
Vize çilesinden bıkan tatilcinin gözdesi Fas, Tunus ve Suriye
Borçlar ve bankalar piyasaları korkutuyor
Borç dağları yıkılmaya başladı
Haber turu
'Hava seyrüsefer standartını yükselteceğiz'
İngiliz sistemiyle uçakların sis rötarı ortadan kalkacak
Doğalgaz devi benzin ithal edecek
Fransa, Rusya'nın Güney Akım Projesi'ne ortak oldu
BP'nin Türk yöneticisi dünyada pazar liderliğini hedefliyor
Facebook halka açılıyor
Borsalarda Dubai şoku
2010'da kaç gün tatil var?
Kısa... kısa
Pınar, Suriye ve İran pazarına girecek
'Çimsa yakın coğrafyada büyüyecek'
Ali Koç, Arçelik'ten sonra Koç Holding hissesini de satacak
Haciz kıskaçlı dava süreci başladı
Haber turu
'İşletmelerin aradığı ucuz para bireysel emeklilik şirketlerinde'
"Trenleri durduranlara gereken yapılacak"
17 yeni üniversiteye idari ve akademik 30 bin kadro
38 bin 192 özürlü vatandaşa 2010'da memurluk kapısı açıldı
...Ve Telekom Oscar'ı Süreyya Ciliv'e gitti
Hesabı boşaltılan, şifreyi koruduğunu ispat edecek
Madoffzedeler UBS ile mahkemelik oldu
Çinlinin gözdesi altın değil sarımsak!
Dünyaları başlarına yıkıldı
İsveç'te oturma izninin sahtesi karaborsaya düştü!
Altının onsu 1200 dolara yaklaştı
Pfizer, Türkiye'de 200 çalışanı işten attı
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
İMKB 100 (2012/02/12)
İMKB 100 59332,11
Değişim oranı % -1,38
Hacim-milyon TL 1979443646
Yükselen hisse 142
Düşen hisse 273
Değişmeyen hisse 90
İMKB 100 DEĞİŞİM GRAFİĞİ
2012/02/12
1000 TL'NİZ GEÇEN HAFTA NE OLDU
USD % 0,8 1014 TL
EURO % 1,35 1031 TL
IMKB % -1,2 988,01 TL
DÖVİZ
Döviz Alış Satış
ABD Doları 1,764 1,765
EURO 2,327 2,328
İngiliz Sterlini 2,772 2,786
İsviçe Frangı 1,917 1,928
Japon Yeni 2,256 2,278
PARİTELER
Döviz Parite
Euro / USD 1,319
Sterlin / USD 1,5785
USD / Japon Yeni 0,7748
USD / İsviçre Frangı 0,9155
DÜNYA BORSALARI
Borsa Son Değer %Değişim
Hang Seng HK 20501,67 0,31
Shanghai Composite 2352,80 0,14
Volatility Index Futures 20,79 11,59
Turkcell Newyork 13,10 -2,09
TecDax Performance Index 769,89 -0,43
Bovespa, Sao Paulo 63997,86 -2,34
T300 Comp. Toronto 12389,42 -0,87
DJ Industrial 12801,23 -0,69
DAX Future 6703,00 -1,27
Bombay SENSEX 17748,69 -0,46
HİSSELER
Sembol (ör: "ISCTR")
ARA
YÜKSELEN HİSSELER
Hisse Değer Değişim
ISBTR 1700,00 11,84
VKGYO 3,35 11,30
BURCE 9,44 10,54
SONME 4,44 10,17
DÜŞEN HİSSELER
Hisse Değer Değişim
TARAF
MNDRS 1,11 -4,31
LINK 4,32 -4,21
EGYO 0,24 -4,00
EN YÜKSEK İŞLEM HACMİ
Hisse Hacim
GARAN 6,58
ISCTR 3,94
YKBNK 3,40
EKGYO 2,19
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol