Firmaların özellikle kriz dönemlerinde hayata geçirdikleri verimlilik çalışmalarına 2002'de başlayan Eti, Japonya'dan TPM (Toplam Verimlilik Yönetimi) Mükemmellik Ödülleri'nin yedincisini de müzesine koydu. Son olarak kek fabrikası için aldıkları ödülle birlikte Eti'nin tüm üretim tesisilerinin TPM ödülü aldığını belirten Tedarik Zinciri Grup Başkanı Basri Akçasoy, verimlilik çalışmalarına 2002 yılında başladıklarını ve 8 yılda bu işe sadece 2.8 milyon euro harcayıp 49.2 milyon euro kazandıklarını söyledi.
% 15 İŞÇİ TASARRUFU
Fabrikalarda ortalama verimliliği yüzde 35, üretimi ise yüzde 50 oranında artırdıklarını, buna karşılık hat başına çalışan sayısını yüzde 15 indirdiklerini kaydeden Akçasoy, yapılan verimlilik çalışmaları sayesinde gelecek 3 yılda artan Tutku isimli bisküvi talebini yeni bir yatırım yapmadan karşılayabilir hale geldiklerini söyledi. "Eti Bisküvi'de 1 saatlik dilimde çalışan sayısı son dört yılda yüzde 46 geriledi. Eti Kek Fabrikası'nda ise son üç yılda hat başında çalışan sayısı yüzde 53 geriledi" diyen Akçasoy, eleman sayısında azalmanın işçi atılması anlamına gelmediğini söyledi. "Verimlilik arttıkça üretim de artıyor. Artan kapasite ile birlikte hat başında azaltılan işgücünü yeni hatlara kaydırılıyor" diyen Akçasoy, verimlilik arttıkça insan kaynaklarına olan ihtiyacın da arttığını dile getirdi.
ÖDÜLÜ PARAYLA ALMADIK
MÜKEMMELLİK ödülünün para karşılığında alınmadığına dikkat çeken Akçasoy, "Ödül süreci çok ciddi bir sınav. Kül yutmayan adamlar ciddi bir denetleme yapıyorlar. Amaç da sıfır hata ile çalışmak ki bunu da yüzde 100'e yakın başardık" dedi.