Dizi sektörü bu yıl yüzde 30 daraldı
Türk
dizi sektörünün, reyting savaşlarına rağmen küresel krizin etkilerini üzerinden tam atamayarak yüzde 30 küçüldüğü ortaya çıktı. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) yaptığı 'Dizi Ekonomisi-Mayıs 2010' araştırmasına göre dizi sektörü 2008'de 1 milyar TL iken, 2010 Mayısı'nda 700 bin TL'ye geriledi. 2008'de 11 ulusal kanalda 63 yerli dizi yayınlanırken bugün 7 ulusal kanalda 42 yerli dizi yayınlanıyor. Kriz öncesinde sektörde çalışan sayısı 150 bin kişi iken krizde 50 bin kişi işini kaybetti. Krizle birlikte kanallar, yapımcı şirketlere ödedikleri ücretlerde yüzde 30 ile 50 oranında değişen indirimlere gitti. Yapımcılar da oyuncu ve teknik ekiplerin ücretlerini yüzde 40 düşürdü.
Araplar, Avrupa'ya deve sütü satacak
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Avrupa Komisyonu'nun güvenlik ve gıda standartlarından aldığı yeşil ışığın ardından Avrupa'ya deve sütü ihraç etmeye hazırlanıyor. El İttihad gazetesine konuşan Çevre ve Su Bakanlığı Tarım ve Hayvan İşleri İdari Müdürü Abdullah El Canan, BAE'nin önümüzdeki yıldan itibaren ihracata başlayacaklarını söyledi. İhracatla birlikte Avrupa'da deve sütü fiyatı inek sütü fiyatının dört katına kadar çıkabilecek. Araştırmalara göre deve sütü daha az yağ ve kolesterol içeriyor, potasyum ve demirin yanı sıra sodyum ve magnezyum gibi mineraller bakımından zengin. İçeriğindeki insülin benzeri proteinden dolayı şeker hastalığını kontrol altında tutacağı ve gıda alerjilerine karşı iyi gelebileceği iddia ediliyor.
Beyaz ette kişi başı tüketim 17 kiloya çıktı
Kırmızı et fiyatlarında yaşanan artış, beyaz et sektörüne yaradı. Geçen sürede tavuk ve kanatlı et ürünlerinin satışı adeta tavan yaparken, 10 yıl önce yıllık kişi başına 3 ile 4 kilo olan beyaz et tüketimi 2009 itibariyle 17 kiloya çıktı. Beyaz Et Toptancıları ve Perakendecileri Derneği (BEYAZ-DER) Başkanı Ali Taş Gülen, halkın geliriyle doğru orantılı olarak Türkiye'de beyaz et tüketiminin arttığını belirtti. Gülen, beyaz etin yüzde 100 kayıt altında olduğunu savunurken, "Kırmızı ette kayıt dışı fazla. Sadece yüzde 20'si kayıt altında. Türkiye'de kırmızı üretimin ne kadar tüketildiğini bilemiyoruz. Ancak beyaz ette bunu biliyoruz" dedi. Güle, beyaz ette üretimin 1 milyon 250 bin tona ulaştığını kaydetti.
Keskinoğlu tavuk restoran zinciri kuruyor
1963'de faaliyete başlayan ve beyaz et sektörünün liderlerinden Keskinoğlu Şirketler Grubu, Manisa'nın Akhisar ilçesinde 15 dönümlük alanda kurulu 500 kişi kapasiteli ilk tavuk restoranını açtı. Yaklaşık 2.5 milyon dolara mal olduğu bildirilen restoranda tüketiciye 130 çeşit beyaz etten oluşan farklı lezzetler sunuluyor. Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu üyesi Keskin Keskinoğlu, "Tavvuk" adını verdikleri restoranları 5 sene içinde Türkiye'nin 200 noktasına taşımayı hedeflediklerini söyledi. 2011'da 25, 2012'de ise 50 yeni tavuk restoranı kuracaklarını belirten Keskinoğlu, şehir içindeki noktalarda paket servis hizmetinin yanı sıra Keskinoğlu üretimi olan piliç eti, yumurta ve zeytinyağı ürünlerinin de satılacağını kaydetti. Son yıllarda Türkiye'deki uluslararası fast food zincir restoran sayısının artışını dikkatle izlediklerini ifade eden Keskinoğlu, tavuk restoranı zincirini Balkanlar ve Ortadoğu ülkelerine de yayacaklarını dile getirdi.