Şarabı
anlatmaya; "Toprağın güneşten olma oğlu" tanımını kullanarak başladı Kayra Akademi'nin yöneticisi Cüneyt Uygur. Kayra Şarapları'nın bu yılki bağbozumunun yapıldığı Elazığ'daki ilk şarap deneme evi 1942'de açıldı. 1944'te ise fabrikaya dönüştürüldü. O dönemden beri faaliyette olan fabrika bugün Mey İçki'ye bağlı Kayra'nın. Özel ellere geçmesi ve Kayra'nın kaliteli şarap üretim isteği de bölgenin şarap üretimine bakışını değiştirmiş. 2001'de her şeyi bırakıp köyüne dönen Şükrü Baran ile birlikte dünyadan ödülle dönen şarapların da temelleri atılıyor. Onu tanıyanların deyimiyle 'Şükrü Amca' temmuzda vefat edene kadar sahip olduğu 1000 dönümün üzerindeki tarlalarının 350 dönümünü bağ yapmayı başarıyor. Kaliforniyalı şarap uzmanı Daniel O'Donnell ile yolları 2006'da kesiştikten sonra ise ödüller geliyor. Kayra ve Baran ailesi bölgeye bir hareket getirmiş. 1999'da İstanbul'daki işlerini oğullarına bırakıp memleketine dönen Şükrü Amca bugün bölgenin kalkınmasında anahtar işlevi görmeye devam edecek.
Hedef 100 dönüme çıkarmak
Şükrü Baran Bağı'ndaki 350 dönüm alandan 180 ton üzüm alınıyor. Dönüm başına 600 kiloya (ortalama 600 şişe şarap) denk geliyor. Babasından sonra işin başına geçen Erkan Baran, 'Hedefimiz 100 dönüme çıkarmak' diyor.
Organik meyveyi İsveç'e satıyor
ERKAN Baran üzüm bağlarının kenarında ceviz, elma ağaçları ve hayvanlar gördüğümüzü söylüyoruz. "Evet meyve ve sebzeler ihraç ediliyor" diyor. Nereye diye soruyorum "İsveç" diye yanıt veriyor. İstanbul Tuzla'da serbest bölgede medikal işleri olan Baran İsveç'te organik ürün talebini görünce bu işe girmeye karar veriyor. Tüm organik sertifikalarını alan Baran İsveçlilerin Elazığ'a gelip tarlaları gördüklerini söyleyerek "Onlar da üretimimize talip ancak bize ürünleri her yıl göndermemiz için garanti istiyor" diyor.