X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Ağzınızın tadını kaçıracak baklava!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Ağzınızın tadını kaçıracak baklava!

  • Giriş Tarihi: 12.10.2013 11:21 Güncelleme Tarihi: 12.10.2013 11:32

Tatlı üretici ve satıcısı Seyidoğlu firmasının Genel Müdürü Mehmet Göksu, ceviz-fındık yerine "bezelye-leblebi tozu", tereyağ yerine "atık yağ" katılan hileli baklavaya karşı uyardı.

Göksu, bayramın vazgeçilmesi baklavanın kalitesine dikkat edilmesi konusunda vatandaşları uyardı. Göksu, "Fıstığın kilosu 70, cevizin kilosu 35 liraya çıkmışken kilosu 5-6 liraya baklava satanlar var. Fıstık yerine bezelye, ceviz yerine leblebi tozu kullanılarak ucuza baklava imal ediliyor. Merdiven altı imalatçılar fıstıktaki artışı fırsat bilerek, ucuza baklava satmaya başladı. Bu tür ucuz ve sağlıksız ürünlerin imalatında tereyağı yerine margarin veya atık yağ kullanılıyor" dedi.

Fiyatlardaki anormal artış nedeniyle kaliteli baklava almaya gücü yetmeyen vatandaşın sağlıksız ucuz tatlılara yöneldiğini kaydeden Göksu, fıstıklı denilen baklavanın içine rengi yeşil olan bezelye öğütülüp konulabildiğini iddia etti. Göksu, "Lezzet ve görüntü bakımından aynı olduğu için çok dikkatli olanlar bile bazen ayırt edemiyor. Baklavanın yanında lokumdan kadayıfa kadar onlarca tatlıda fıstık ve ceviz kullanılıyor. Bu nedenle Kurban bayramında tatlı alacak vatandaş dikkatli olmalı, sokak arasında satış yapan veya çok ucuza imal edilen tatlılardan uzak durmalı" diye konuştu. Aroma ve tatlandırıcılara dikkat çeken, bazı aşırı tatlandırıcı kullanılarak özensiz biçimde imal edilmiş baklavaların yaygın olduğunu kaydeden Göksu, "Ucuz ve sağlıksız malzeme kullanılarak üretilen bu tatlılar insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ederken sıklıkla gıda zehirlenmelerine de yol açıyor. Sağlıksız ortamda imal edilen ucuz tatlı ve şekerler bayramınızı zehir edebilir. Toz şeker fiyatına bayramlık şeker satışı yapanlar da var. Şekerleme üretiminde sağlık ve hijyen şartları çok önemli" dedi.

Göksu, üretimde son kullanma tarihi geçmiş hammaddelerin kullanılabildiğine dikkat çekerek, "Özellikle bu dönemde vatandaşlar, üretim izni olmayan ve seyyarda satılan şekerleme ile tatlılara rağbet göstermemeli" dedi.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.