X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Bacasız şömineye sütten yakıt
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Bacasız şömineye sütten yakıt

  • Giriş Tarihi: 20.5.2014

Kırklarelili süt üreticileri Trakya Üniversitesi'nin desteğiyle sütten bioetanol yakıt çıkarmayı başardı. Kokusuz ve dumansız olan yakıt, katma değerli üretime geçmek isteyen yüzlerce KOBİ için umut oldu

Kırklarelili KOBİ'ler hükümetin Ar-Ge teşviklerini de arkasına alarak, kozmetik, ilaç ve enerji üretiminde kullanılmak üzere sütten etil alkol ve bioetanol çıkarmayı başardı. Peynir altı suyu olarak bilinen ve çevresel sorunlara da yol açan atıkların değerlendirildiği proje sayesinde çiftçilere katma değerli kazancın kapısı açılmış oldu. Sadece Kırklareli'nde geri dönüşüm hatları sayesinde günde 30 ton peynir altı suyu işlenmesi hedefleniyor. Bu rakam Trakya bölgesi genelinde ise 250 tona çıkacak. Elde edilecek fermante ürünler, kozmetikten ilaç üretimine gıdadan tekstile kadar birçok farklı alanda kullanılacak.

SÜT NASIL YAKIT OLDU?

Trakya Üniversitesi ve 15 süt üreticisinin içinde bulunduğu araştırmalar üç yıl sürdü. Sütün peynir yapılmasından sonra geride kalan peynir altı suyu ana ham madde oldu. Vitamin ve minerallerin yanı sıra süt laktozunun yaklaşık yüzde 50'sini içeren bu sıvıya özel maya ve bakterilerle dönüşüme uğratıldı. Ardından endüstriyel işleme tesislerine aktarılarak bioetanole dönüştürüldü.

ŞEHRİN AR-GE KARNESİ
* Faydalı model-Patent (2013) 90
* Ar-Ge mühendisi: 76
* Ar-Ge merkezi: 2
* Ar-Ge projelerinin toplamı: 45
* Üniversiteyle çalışan KOBİ: 85
* TÜBİTAK-KOBİ projeleri: 25
* KOSGEB-KOBİ projeleri: 85
* Avrupa Birliği projeleri: 68
* 25 yaş altı girişimci: 55

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.