X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Hindistan cevizinden toprak
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Hindistan cevizinden toprak

  • Giriş Tarihi: 3.6.2014

Ticari zekasıyla öne çıkan Kayserililer, son olarak tarım alanında önemli bir buluşa imza atmayı başardı. Serada toprak yerine Hindistan cevizi kabuğu kullanan Kayserili Başyazıcıoğlu Holding, verimi üç kat artırdı

Türkiye patent liginde 6'ncı sırada yer alan Kayseri, son dönemde sanayinin yanı sıra tarım alanındaki buluşlarıyla da öne çıkmaya başladı. Türkiye tarımında yüzde 8'lik paya sahip olan şehirde girişimciler, özellikle seracılık alanında devrim niteliğinde projeler hayata geçiriyor. Bu firmalardan biri olan Ali Başyazıcıoğlu Holding, Türkiye'nin en modern teknolojisine sahip jeotermal ısı kaynaklı cam serasını hayata geçirdi. Ancak sera bilinen tarım uygulamalarından çok farklı bir üretim sistemine sahip. İçinde bir gram bile toprak bulunmayan serada, ürünler hindistan cevizi kabuklarından elde edilen özel bir karışımın içinde yetiştiriliyor. Bu sayede üç kat fazla verim elde edilirken, çevreye de en ufak bir zarar verilmiyor. Domates yetiştiriciliği üzerine uzmanlaştıklarını belirten holdingin üçüncü kuşak yöneticisi Şükrü Başyazıcıoğlu, yıllık 2 bin 500 ton üretim kapasitesine sahip olduklarını belirtti. Yakında kapasitelerini iki kat artırmayı planladıklarını söyleyen Başyazıcıoğlu, "Jeotermal enerjiden yararlandığımız için maliyetleri ciddi anlamda düşürdük. Topraksız tarımda ise mevcut teknolojinin çok üzerine çıktık. Hindistan cevizlerinden oluşan bir bileşim üzerinde üretime odaklandık ve bu üretimi başardık" dedi.

YATIRIM İKİ KATINA ÇIKACAK

Başyazıcıoğlu, Ali's Garden ve Five Star markalarıyla yurtiçi satışların yanı sıra ciddi oranda ihracat da gerçekleştirdikleri bilgisini verdi. Başyazıcıoğlu, "Bu alanda yatırımlarımız devam edecek. Türkiye'nin tarım teknolojilerinde en üst noktaya ulaşmasını hedefliyoruz. 120 dönümlük üretim alanında tam kapasiteyle üretim yapıyoruz. Kapasiteyi 250 dönüme yükseltilmeyi ve yıllık 25 bin tona yakın domates üretimine ulaşmayı planlıyoruz" diye konuştu.

İNOVASYON TURU

Mutfağın laboratuvarı İstanbul oldu
Alman kimya devi BASF, Türkiye'de çok önemli bir Ar-Ge yatırımına imza attı. Gıda sektörüne yönelik çözümlerini uygulamalı olarak sergilemeyi hedefleyen şirket, İstanbul'daki merkez ofisinde bir 'Uygulama Mutfağı-Kitchen Lab' açtı. BASF bu girişimle bölgeye özel ihtiyaçları yerinde analiz ederek, Ortadoğu, Rusya/BDT ve Afrika'daki müşterilerine daha da yakınlaşmayı hedefliyor.

Çinli KOBİ'ler patente geliyor
Türkiye'de artan teşvikler sayesinde iki yılda 18 yabancı şirket Ar-Ge merkezini Türkiye'ye taşıdı. Bu konuda en aktif ülkelerden biri ise Çin oldu. Çinli firmaların Türkiye'ye olan yatırımlarında ciddi bir artış yaşandığını belirten Türk-Çin İpek Yolu Derneği Başkan Yardımcısı Demokan Eren, "Çinliler burada teknoloji üretmek istiyor. Yakında özel bir organize sanayi bölgesi kuracağız" dedi.

ŞEHRİN İNOVASYON KARNESİ
* Faydalı model-Patent (2013) 45
* Ar-Ge mühendisi: 196
* Ar-Ge merkezi: 5
* Ar-Ge projelerinin toplamı: 112
* Üniversite ile çalışan KOBİ: 85
* TÜBİTAK-KOBİ projeleri: 52
* KOSGEB-KOBİ projeleri: 116
* Avrupa Birliği projeleri: 84
* 25 yaş altı girişimci: 70