RUS NOVİKOV'DAN TEKLİF ALDIM
Yabancı yatırımcılar arasından Nusr-ET'i yurtdışında açmak isteyenler var mı?
Çok var... Geçen gün Rus Novikov Restoran Grubu'nun sahibi Arkady Novikov geldi. 200 restoranı var. Restorana geldiğinde tesadüfen burada olan Ruslar onu tanıdı. Tanıdığı başka yabancı misafirlerimiz de vardı. Novikov yemekten sonra bana, "Servisiyle lezzetiyle dünyada yediğim en güzel et" dedi. Bulunduğu masa 2 kilo et yedi. Sonra, "Beni ara birlikte proje yapalım" diyerek telefonunu verdi. Ancak aramadım. Çünkü ben burada Dream çatısı altında Ferit Şahenk'le çalışmaktan çok memnunum. Ferit Bey'in müthiş bir vizyonu var, inanılmaz iyi bir işadamı.
MÜŞTERİMİZİN % 80'İ YABANCI
Yurtdışında çok yeri geziyorsunuz, yeme içmede neredeyiz?
Türkiye'de dışarıda yeme-içme oranı yüzde 10'larda. Artık insanlarda zaman problemi var. Herkes çalışıyor, eve gidip de yemek hazırlamak için zamanları yok. O yüzden yeme içmenin önü çok açık. Alınan restoranların servis kalitesine, sunumlarına, yerlerine, gelen markalara bakıyorsun, gelecek olan bir sürü marka var. Bu da Türkiye'deki yeme içme sektörünün önemini gösteriyor.
Ekonominin geldiği noktayı nasıl görüyorsun?
Herkes çok mutlu. Gelen müşteri sayısından, yabancı sayısından Türkiye'de bir yatırım olduğunu, paranın döndüğünü açık ve net görüyoruz. Müşterilerimizin yüzde 80'i yabancı, işadamı ve yatırımcılar. İş anlaşmalarının finali kesin bizde yapılıyor.
FİYATIMIZ ÇOK YÜKSEK DEĞİL
"Nusret kazık, pahalı, hesap geçiriyor" görüşünü nasıl yeneceksin, nedir bu işin aslı?
Her şeyin bir hak edişi var. İnsanların bakışı farklı ama buraya geldiklerinde yediklerinin kalitesi olsun, ödedikleri hesap olsun standart. Yurtdışında kişi başı 100 euro ödüyor. Yurtdışında insanlar şarap, patates tabağı, peynir tabağı alıyorlar oysa. Bizim burada verdiklerimiz çok farklı. Kaliteli sunumla, kaliteli ürün ve yemek verdiğimiz için bu paralar çok değil.
SIRADA DUBAİ VE LONDRA VAR
Dubai'deki restoranınız nasıl olacak?
Nusr-ET'i ilk önce Dubai, sonra Londra, ardından da New York'ta açacağız. Buradan Dubai'ye 15 kişi götürüyoruz. Açılışta ilk ikiüç ay sürekli gidip geleceğim. Orayı yönetecek iyi bir şef alıyoruz. Buradan götüreceğimiz kasap ve salondaki görevlilerin hepsi İngilizce biliyor.
Dubai'de et kalitesi iyi mi?
Çok iyi... Buradan da takviye yapacağız. Hem de orada ithalat serbest olduğu için Kobe, Brezilya ve Arjantin'den ürün getirme şansımız var. Sunum da Nusr-ET'in aynısı olacak. İstanbul'da et sıkıntısı var. Ben sabah altıda kalkıp etçileri dolaşıyorum, et seçiyorum, birebir her şeyle ilgileniyoruz. Orada da aynı şekilde olacak.
Peki bu restoranın dünyada şansı ne?
Dubai'de Four Seosons Hotel'in altında açıyoruz. Orada her şey kendini gösterecek. Benim hayalim her zaman Amerika'ydı aslında. Orada inanılmaz başarılı olacağıma inanıyorum. Amerika'ya direkt Nusr-ET olarak gittiğim zaman farklı olacaktı. Burada marka değerini yükselterek daha farklı olacak. Aldığımız ödülle gittiğimizde herkes bizi daha iyi tanımış olacak. Kafasında soru işareti olmadan gelecek. Zuma kendini ispatlamış, kanıtlamış bir restoran. İki ay sonra Madison Avenue 39'da açılıyor.