Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Üriciler ESK'ya çoban olmak istiyor

Giriş Tarihi: 12.8.2015
Üreticiler ESK'ya çoban olmak istiyor

üreticileri "ESK'ya çobanlık yapmak istiyoruz" çağrısı yaptı. Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tunç, "Canlı hayvanları besleyip, büyütüp ESK'ya verelim. Ancak bu yolla fiyatlar ucuzlar" dedi

Kırmızı üreticilerinden hükümete "Et ve Süt Kurumu'na (ESK) çobanlık yapmak istiyoruz" çağrısı geldi. Ette yaşanan fiyat sıkıntısını çözmek için sözleşmeli modele geçilmesi gerektiğini belirten Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, "Gayemiz insanlara et yedirmekse, tek çözüm canlı depodur. Üreticiler ESK ile sözleşme yaparak, işletme kapasitelerinin yüzde 20'sini kurum için ayırabilir. Burada hayvanı besler, büyütür, bakımını üstlenir. Yani biz ESK'ya çobanlık yapmak istiyoruz. Hayvanları büyütüp, besleyip ESK'ya verelim. ESK bu şekilde elinde canlı hayvan tutarak, istediği anda kesip, piyasaya müdahale edebilir. Donmuş et stoklamaktan da daha yararlı bir çözüm olur. Hem üretici hem de tüketici rahatlar" diye konuştu.

FIRSATÇILIK YAPILIYOR

Et fiyatlarının 40 liraya dayanması üzerine hükümet, "ithalat" silahını çekerken, ESK da tüketiciye piyasanın yüzde 27 altında et satışı yapılması, et rezervi bulundurmaya yönelik uygulamanın başlatılması gibi tüketiciyi koruyucu önlemleri hayata geçirmeye başladı. Son gelişmeleri SABAH'a değerlendiren Bülent Tunç, bu süreçte üreticinin korunmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, "Bazı kesimlerin üreticinin fırsatçılık yaptığı, haksız yere para kazandığı yönündeki söylemleri bizi yaralıyor. Bunu bilinçli olarak yapıyorlar. Küçük üreticinin üretimden elini çekmesini, piyasayı sadece büyük oyuncalara bırakmayı amaçlıyorlar" dedi. Tunç, atılan adımlarda üreticileri koruması çağrısında bulundu.

MARKET VE KASAPTA UÇUYOR

Etin üreticiden 25 liraya çıktığına dikkat çeken Tunç, "Bu yüksek bir rakam değil. Üretici açısından etin ciddi bir maliyeti var. 5 yıl önce de 18 buçuk liraydı. Ne var ki, bu et market ve kasaplara geldiğinde aşırı pahalanıyor. Üreticiden 25 liraya çıkıyor, kasapta, markette 40 lira oluyor. Asıl buralarda yaşanan fiyat oyunlarıyla ilgili düzenleme gelmesi gerekiyor" diye konuştu. Öte yandan ESK'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre kurum dondurulmuş çeyrek karkas sığır eti satışı yapacak.

'YERİNDE BİR MÜDAHALE'
Kırmızı et fiyatlarına ESK'nın müdahalesinin yerinde olduğunu belirten sektör temsilcileri, Kurban Bayramı'nın ardından fiyatların tekrar düşüşe geçeceğini belirtiyor. Bülent Tunç, "Kurban Bayramı'ndaki psikolojik beklenti fiyatları 1-2 lira gibi yukarıya çıkardı ama bayramdan sonra piyasa stabil hale gelecek. Çünkü tüketim düşecek, düştüğü zaman da bunu karşılayacak yeterli üretim var. Üreticide et fiyatının 1-2 lira artmasından ziyade kasapta markette ne kadar arttı, buna bakmak lazım. Bizde 1 lira artan et, kasapta 5 lira arttıysa bunun sorumlusu üretici mi?" dedi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanvekili Osman Yardımcı, "Hükümet fiyatları indirmek için KDV'yi kaldırsın" dedi.
ARKADAŞINA GÖNDER
Üreticiler ESK'ya çoban olmak istiyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz