Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ekmek fiyatlarına ocak ayında yapılan zammın bir kez daha gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. İstanbul Valisi Vasip Şahin de, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin fiyatın 1 liradan 1.25 liraya yükseltilmesi teklifini kabul etmedi.
1 LİRA AFAKİ BİR RAKAM
Çelik, ekmek fiyatındaki artışa ilişkin bir soru üzerine, "Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı ile bir değerlendirme yaptık. Ekmek fiyatları birçok ilde 75 kuruş. Bu rakam bazılarında 80, 85 ve 90 kuruş arasında. Belli sayıdaki ilde de 1 lira ve 1 lira 25 kuruş. Sesimizi yükseltmemizin altında yatan neden de bu. Neden 1 lira?" diye konuştu. Bakanlık olarak maliyetleri çok net ve ayrıntılı bir şekilde incelediklerini kaydeden Çelik, şöyle devam etti: "Bir ekmeğin 61 kuruş maliyeti var. 'Bunu değiştirecek bir şeyiniz varsa getirin' dedik ama işletme hatalarınızı bize getirmeyin. 1 lira afaki bir rakamdır. 75 kuruşa ekmek satıldığına göre siz de 90 kuruşa satabilirsiniz. 1 lira ve üstünü haklı kılacak neden yok." Öte yandan İstanbul Valiliği'ne sunulan 250 gram ekmeğin satış fiyatının 1 liradan 1 lira 25 kuruşa yükseltilmesi teklifi İstanbul Valisi Vasip Şahin tarafından uygun bulunmadı. Et fiyatlarındaki artışa da değinen Çelik, spekülatif hareketlere karşı ithalat yapma imkânları olduğunu kaydederek, "Her an ithal edebiliriz" dedi.
FIRINCILAR: 61 KURUŞA OLMAZ
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise "Ekmeğin 61 kuruştan satılması mümkün değil" dedi. Sadece unun ekmekteki maliyetinin 30-32 kuruş olduğunu ve bunun yanında 25 kalem maliyet bulunduğunu kaydeden Balcı, 2013 Mart'ta 53-55 lira olan un fiyatlarının bugün 67-70 lira arasında değiştiğini kaydetti.