Kırmızı et fiyatlarındaki hızlı yükselişin önüne geçmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlattığı 'tavan fiyat' uygulaması kasapta delindi. Bakanla toplantıda söz veren sektör temsilcileri tavan fiyatı rafa yansıtmadı.
TAVSİYE MEKTUBU GÖNDERDİ
Edinilen bilgilere göre, önceki gün yapılan toplantıdan sonra Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ imzasıyla odalara 'tavsiye mektubu' gönderildi. Tavan fiyata uymak istemeyen kasaplara, dükkânlarında 'promosyon reyonu' modeli önerildi. Yalçındağ, modeli şöyle anlattı: "Bizi arayan kasaplara 'promosyon reyonu' kurun diyoruz. Orada kıyma ve kuşbaşı belirlenen fiyattan satılacak. Ancak tüketici başka bir etten kıyma ya da kuşbaşı isterse bunun fiyatı neyse onu ödeyecek."
BİRBİRLERİNİ SUÇLUYORLAR
Toplantıda 23 liralık karkas et fiyatına onay veren üreticilerin şu anda o fiyata kesim yapmadıklarını vurgulayan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, "Üretici sözünde dursun biz kızılcık şerbeti içer indirimi yaparız" diye konuştu. İpar et yetkilileri "Aldığımız etin fiyatı düşmedikçe indirime gidemeyiz" dedi. Boğaziçi Et yetkilileri ise üreticiden alınan ürünün fiyatının aynı olduğunu, maliyetleri düşmeden indirim yapamayacaklarını belirtti. Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Nihat Özdemir de üreticiden alınan fiyatta düşüş olursa bunun market raflarına da yansıyacağını söyledi. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç ise, "Üretici zaten 2-3 lira kârla etini satıyor. Asıl sorun son tüketiciyle buluşan noktalarda" dedi. Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Mustafa Bılıkçı da "Önümüzü göremiyorduk. Karar çok yerinde" diye konuştu.
LOKANTACILARDA BAYRAM HAVASI
Ette indirime en çok sevinen ise lokantacılar oldu. Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, "Ette fiyat artışlarından en çok etkilenen tarafız. Dolayısıyla indirim haberi ile birlikte sektörde düğün bayram havası esti" yorumu yaptı. Yenice, indirim için zamana ihtiyaç olduğunu ama bunun hem sektöre hem de hizmet alan firma ve tüketiciye büyük avantaj sağlayacağını kaydetti.
TOPTANCI MERKEZLERİ KURULSUN
İstanbul
başta olmak üzere Ankara ve İzmir'de kasapların etlerini 3-4 toptancıdan aldığını belirten Fazlı Yalçındağ, "Rekabet olmadığı için bu toptancılar eti kaç liradan verirse kasap da o fiyattan almak zorunda kalıyor. Avrupa ve Anadolu yakasında toptancı merkezleri kurulması gerekiyor ki rekabet oluşup fiyat indirimi gelsin" dedi.