Türkiye'nin ilk gıda ihtisas serbest ticaret bölgesi Aydın'da kuruluyor. 10 bin kişiye iş, yıllık 1 milyar dolarlık ihracat, kişi başına 25 bin dolar mili gelir hedefleniyor. Bin 500 dönüm arazi üzerinde kurulacak bölge, ASTIM Organize Sanayi Bölgesi'nin hemen yanında hizmete girecek. 1/100 binlik imar izni, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nce onaylandı. Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, "Bu bölge Güney Ege'nin gıda ticaretinde yurt dışına çıkış kapısı olacak" dedi. İşte söyledikleri:
HUTBE OKUTTUK
Bölge, aynı zamanda Aydın'da milli geliri 25 bin dolar seviyesine çıkarmak için bir fırsat. Yaz aylarında işçi sıkıntısı çekiyoruz. Genç arkadaşlarımız tarımda ve sanayide çalışmak istemiyor. Turizmi tercih ediyorlar. İncir, çilek, kestane, zeytin tarlada kalıyor. Ne yapabiliriz diye arkadaşlarla konuştuk. İl müftüsü Ömer Koca Oğul'dan destek istedik. Bin 500 camide aynı anda gençlerin tarlada çalışması içi hutbe okuttuk.
10 BİN İSTİHDAM
Eylül ayında temel atılacak. Yaklaşık 2 yıl sonra da hizmete girecek. İlk yılda beş bin kişiye istihdam ve 1 milyar dolar ilave ihracat, ikinci beş yılsonunda 10 bin kişilik istihdam 1 milyar dolar ilave ihracat sağlayacak. Aydın'da üretilen ve ihraç edilen tüm tarım ürünlerinin beş katı değerinde, ikinci beş yıl sonunda 10 katı değerinde katma değer üretilecek. Bölge, yan sanayinin gelişmesine de katkı sunacak.
HEDEF 25 BİN DOLAR
Bölgenin yüzde 30'u yabancı yatırımcı için planlanacak. Aydın'da kişi başına düşen milli gelirin 25 bin dolara çıkması hedefleniyor. Bu bölge, Güney Ege'nin gıda ticaretinde yurt dışına çıkış kapısı olacak. İstihdamda kadınlara öncelik verilecek.
DEĞERİ 20 KATA ÇIKARABİLİRİZ
Türkiye'nin 21 ihtisas serbest ticaret bölgesi olmasına rağmen gıda alanında ihtisas serbest bölgesi yok. Aydınlı sanayicimiz üretimini, istihdamını artırmak için çözüm yolu aradık. Büyük Menderes Havzası'nın klimatik özelliği nedeniyle Aydın, yıllık 55 bin ton incir, 20 bin ton kestane, üretimiyle Türkiye birincisi, 50 bin ton zeytinyağı ve 60 bin ton çilek üretimiyle ilk üç sırada bulunuyor. Tıbbı hoş kokulu bitkiler, enerji bitkileri, lifli doğal boya üretiminde kullanılan bitkilerin üretimine sahibiz. Jeo termal enerji kullanarak, organize seralar, meyve ve sebze kurutma tesisleriyle mevcut gıda üretim hacmini ve oluşacak katma değeri 20 katına çıkartabiliriz.
KESTANEYİ KİM TOPLAYACAK
Sanayide ve tarımda çalışacak işçi bulmakta zorlanıyoruz. Aydın'da bin 500 camide il müftüsü Ömer Kocaoğul'dan destek istedik. Genç erkek ve kızlarımız daha çok turizm sektöründe çalışmayı tercih ediyor. Kestane, çilek, zeytin, incir toplamada sıkıntı yaşıyoruz. İşçi bulamıyoruz. Ömer Bey de Aydın'da bin 500 camide aynı anda cuma günü hutbe okudu. Hiç etkisi olmadı diyemem. Ama beklediğimiz patlamayı yapamıyoruz. Gençlerimiz turizmde çalışmayı tercih ediyor. Peki, kestaneyi, çileği, zeytini, inciri kim toplayacak?
İŞTE O HUTBE
Bekâyı hak tanıyan sa'yi vazife bilir; çalış ki bekâ Sa'y olursa hak edilir. Müslüman alın teriyle kazanmalı yaptığı işle kendine, ailesine ülkesine faydalı olmalı. Çalışmanın zıddı tembelliktir. Tembellik ise, Müslümanlıkta kabul edilmeyen tutumdur. Aydın bir tarım ve sanayi bölgesidir. İncirimizi, zeytinimizi, çileği kim toplayacak? Bu nedenle diyorum ki; dalda tek bir ürün kalmamalı. El birliği ile tarımsal ürünler toplanmalı.