Kırıkkale'nin Delice ilçesinde üretilen tuz, doğal kaynak suyu tuzlasında tamamen doğal yollarla elde edilen ve mineral zenginliğiyle de öne çıkıyor. Doğal kaynak suyundan elde ediliyor. Toprak minerallerini toplayıp sera tipi havuzlarda güneş ışınlarıyla buharlaştırılmasıyla ortaya çıkan tuz, hijyenik koşullarda herhangi bir kimyasal işleme maruz kalmadan doğal yollarla üretiliyor. 11 ülkeye ihracatı yapılan coğrafi işaretli tuz, mineral zenginliğiyle ön plana çıkıyor.
Mayi Tuz Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Gözüyukarı, "Yaklaşık bin 300 metre derinliğindeki bir fay kırığından geliyor. Bu bölgede tek iyot içeren topraklar buralardır. Toprakta ne kadar mineral varsa bu gezme esnasında bünyesine katıp çıkıyor. O yüzden Delice tuzu, dünyada en kaliteli tuz unvanına sahiptir ve coğrafi işaret alarak tescillenmiştir." dedi.
Tuzun içerisinde magnezyum ve potasyum oranının yüksek olduğunu ifade eden Gözüyukarı, "Dünya'daki ve Türkiye'deki diğer tuzların sodyum oranı 40'tan başlayıp 35-38 aralığındayken bu tuzdaki sodyum oranı 31'e kadar düşmektedir. Tuzun içerisinde magnezyum ve potasyum oldukça yüksek. O yüzden de bu tuzu kullananlarda tansiyon gibi rahatsızlık olmamaktadır." diye konuştu.
Gözüyukarı, "Yine bu tuzu kullananlarda kramp ve eklem ağrıları hiç görülmemektedir. Varsa da çok kısa zamanda kayboluyor. İçerisindeki magnezyum ve potasyumun yüksek olmasından kaynaklanıyor. Tuzumuzu yaklaşık 11 ülkeye gönderiyoruz. Almanya, İngiltere, Hollanda gibi ülkelere. Amerika'nın birçok yerinde de satılmaktadır. Yurtdışından da oldukça rağbet görüyor." şeklinde konuştu.