6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Biçerdöverleri sal üzerinde taşıyorlar

Biçerdöverleri sal üzerinde taşıyorlar

05.08.2015 | 17:48

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, hububat ürünlerinde hasat döneminin gelmesi ile birlikte göl içerisinde ekim yapılan adalara biçerdöverler sal üzerinde yüzdürülerek taşınıyor.

Beyşehir Gölü'nün çiftçilik yapılan adaları arasında yer alan Gölkaşı Adası'na da hasat için bir biçerdöver özel olarak yaptırılan salının üzerinde yaklaşık yarım saat süren bir seyahatin ardından taşınarak nakledildi. Salın üzerine dengeli bir şekilde yerleştirilen biçerdöver, salın bir balıkçı teknesinin motor gücüyle göl suları üzerinde çekilerek adaya ulaştırıldı. Adaya çıkarılan biçerdöver, 610 dekarlık alandaki buğdayları hasat etmeye başladı.
Adada çiftçilik yapan Aytekin Navruz, Gölkaşı Adası'nı Beyşehir Belediyesi'nden kiralayarak ekim yaptıklarını ve hasat sezonunun gelmesi ile birlikte ise riskli olmasına rağmen biçerdöveri dört tarafı suyla çevrili kara parçası olan adaya sal üzerinde yüzdürerek çıkardıklarını söyledi.
Beyşehir Gölü'nde yaklaşık 20-25 yıldır ekim yapılan adalara biçerdöver çıkarılarak burada da hasatta teknolojiden istifade etme döneminin başladığını anlatan Navruz, geçmiş yıllarda adaya çıkarılmak istenen bir traktörün göl sularına düşürüldüğünü, o yüzden bu işin oldukça riskli yanlarının olduğunu, çok dikkat etmek gerektiğini belirtti. Bundan dolayı kiralayıp adalarda çiftçilik yapma cesaretini gösteren çok az sayıda kişinin olduğunu aktaran Navruz, geçtiğimiz yıllarda adalara biçerdöver çıkarmak için biçerdöver operatörü bulmakta zorlandıklarını ama kendilerinin de biçerdöver sahibi olmaya başlamasıyla bu sorunun ortadan kalktığını söyledi.
Biçerdöveri adaya çıkarmak için havanın sakin olduğu günleri beklediklerini belirten Navruz, "Rüzgarlı havada bizim işimiz olmuyor. Adadan hububatımızı mahsulümüzü geriye getirmemiz için de havanın aynı şekilde sakin olması gerekiyor. O yüzden 3-4 günde işimizi bitiririz, diyoruz ama rüzgar olacak bu tarafa çıkmamız belki de 20 günü bulabilecek" dedi.
Beyşehir Gölü'nde her adada arazi şartlarından dolayı ekim işleri yapılamadığını, gölde sadece Mada, Gölkaşı ve Çeçen adalarında çiftçilik yapılabildiğini de anlatan Navruz, "Biz bu yıl adaya buğday ektik, bir sonraki yıl ne ekeceğimiz belli değil. Belki arpa ekeriz, nohut ekeriz. Sulamayla ilgili sıkıntımız yok. Çünkü etrafı zaten suyla çevrili kara parçasında bu işi yapıyoruz. Gölün her tarafından ürünü sulama şansımız var. Biçerdöverle birlikte römorkuyla birlikte traktörümüzü de salla adaya geçiriyoruz. Onunla da biçerdöverle hasadını yaptığımız mahsulü karşı taraftaki köyümüze, harman yerine taşımakta kullanıyoruz. Türkiye'de bir gölde ya da gölette tarım arazisinin buradaki gibi sürüldüğünü hiç duymadım. O yüzden ilk defa ülkemizde bu işi biz yapıyoruz diye biliyorum. Sağdan soldan bu işi internetten görüp arayanlar ise nasıl adalara geçirdiğimizi merak edip şaşırıyorlar" diye konuştu.
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA