Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

Formül bulundu

Başbakan Erdoğan'ın ziyareti sonrası AB kulislerinde ek protokol için "Ankara 3 Ekim öncesi imzalayacak, TBMM'nin onayına ise daha sonra sunacak" çözümü ağırlık kazanmaya başladı Yunan Başbakan Karamanlis de Ankara ziyareti hazırlıklarına başladı. 50 yıl sonraki bu ilk ziyaretin ek protokol imzasından sonra olması bekleniyor

Kısa süre önce sayfalarımıza Atina kulislerinden taşıdığımız bir ziyaret haberi, Brüksel'deki zirvede "mühürlendi". Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Ankara'ya resmi ziyaret düzenleme davetini kabul etti. Önümüzdeki aylarda gerçekleşmesi beklenen bu ziyaretle Karamanlis, yarım asırdan sonra başkente gelen ilk Yunan Başbakanı sıfatını kazanacak. Komşu Başbakan'ın bu tarihi ziyaretinin büyük olasılıkla Türkiye'nin Gümrük Birliği'nin Rum kesimini de kapsayacak şekilde genişletilmesini öngören Ankara ek protokolünü imzaladıktan sonra gerçekleşmesi bekleniyor.

'İLİŞKİLER İYİ'
Yine kulislerden edindiğimiz bilgilere göre Karamanlis'in ziyaretine yolu daha da açan gelişme, ek protokolle ilgili formül bulunması oldu. Önceki gün Belçika'nın başkenti Brüksel'de görüşen iki liderin arasında konuyla ilgili samimi bir konuşma geçti. Kaynaklarımıza göre Başbakan Erdoğan, Karamanlis'e "kendilerini ek protokolü imzalamaktan çok düşündüren şeyin TBMM'de onaylanması" olduğunu söyledi. Meclis onayından geçmesi halinde "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin resmen tanınması anlamı çıkarılabileceğini", bunun da önemli siyasi sorun olacağını aktardı. Brüksel'deki görüşmelerde konuyla ilgili masaya yatırılan formüllerden biri, tarafların hepsini kısmen tatmin eden bir çözüm.

GÜL 'KIBRIS'I SAVUNDU
Buna göre Türkiye, ek protokolü 3 Ekim'e kadar imzalayacak, ancak TBMM'nin onayına müzakere tarihi sonrası sunacak. Bu şekilde Ankara "ne hukuken, ne de defakto olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıdığı" anlamına gelecek. Çünkü bu anlaşma "sadece AB ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticari ilişkileri ilgilendiriyor" olacak. Papadopulos'un "Türkiye, 3 Ekim'e kadar imzalarsa bu ilşikilerin iyi ve düzenli bir yola gireceğinin işareti olacak" açıklaması da bu yönde yorumlandı. Brüksel'de dünkü AB zirvesine katılan Bakan Gül de toplantı sonrası yaptığı açıklamada şöyle konuştu: Görüşmelerimizde kimse başmüzakereciyi çok geciktirdiniz demedi. Ancak çıkardığınız kanunların uygulamasına lütfen dikkat edin deniyor... AB sürecinde bizim için önemli olan yol almamız. Hükümetimizin Kıbrıs politikası kime ne kaybettirdi? Bir asker mi çektik, bir metre toprak mı verdik? AB ve bütün dünyaya Türkler'in haklı olduğunu söylettik... Türkiye'nin önünden birçok blok kalktı. Ermeni soykırımı iddialarını ortaya atanları ispata zorlayacağız... Genişleme Komiseri Rehn'le konuştum. "AB'den yükselen bazı eleştirilere kulak asmayın" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA