Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Raporda zaman 'engel'i kalktı

Engellilerin "sabır taşı"nı çatlatan rapor rezaletini defalarca işledik. Sonunda müjdeli haber geldi. Önce olayın başlangıcı...
Ekim 2010'da gazetemizi ziyaret eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a özürlü raporlarındaki sakatlığı sordum. Bakandan şöyle yanıt almıştım:
"Engelliden sürekli rapor istenmesi doğru değil. Zaten konumları gereği rapor için koşuşturma yetisinden mahrum. Bu husus da bizi üzüyor. Bunun için tedavi imkânı olmayan sürekli sakatlar için tüm bilgileri içinde olan bir kart vermeyi düşünüyoruz."
Aradan üç ay geçti. Bakan Akdağ çipli kart veremedi ama rapor sorununu çözdü.
16 Aralık 2010'da 27787 (Mükerrer) sayı ile Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikteki madde 13 ve 18'e göre, özürlüler birden çok rapor alabilmek için hastaneler arasında koşmayacak.
Yönetmelik hükümleri doğrultusunda sakatlığı "sürekli" olanların eskiden aldığı raporlar geçerli olacak. Bundan böyle emeklilik maaşı, özürlü maaşı, evde bakım, eğitim, araç alımı ve ücretsiz seyahat için ayrı ayrı rapora gerek kalmadı.
İstanbul Barosu avukatlarından ve Engelli Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcı Turgay Özcan rapor sorununun çözümü için hukuki girişim başlattı. Sağlık Bakanlığı da yeni yönetmeliğe atıf yaparak "Eski raporlar geçerlidir" diyerek son noktayı koydu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA