Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Hastalık kalkanı beslenme modeli

Hastalanmamak ve kaliteli yaşamak mı istiyorsunuz? Bugünkü yazım tam istediğiniz sağlıklı yaşamı sunacak pratik önerilerle dolu. Yağsız protein kaynakları, taze sebze, meyve, kuruyemiş, kuru baklagiller ve zeytinyağı ile beslenmek hastalıklara karşı kalkan oluşturuyor

Besin seçimlerinizde yapacağınız pratik uygulamalar hastalık kalkanı diyetin temellerini oluşturur. Kanser ve kalp hastalıklarından korunmak ve şişmanlamamak için en sağlıklı beslenme modeli sağlıklı yağsız protein kaynakları olan balık, hindi eti, yumurta, az yağlı süt, ayran, yoğurt ve peynirlerden bol miktarda, yağsız kırmızı et ve ürünlerinden ise on beş günde ya da ayda bir tüketmek. Araştırmalar taze sebze, meyve, kuruyemişler ve kuru baklagillerden zengin beslenmenin ve sızma zeytinyağını da yemek ile salatalara koymanın sağlık açısından önemli olduğunu gösteriyor.
1. İşlenmemiş zeytinyağı meme kanserine karşı korur:
Saf, uygun zamanda hasat edilmiş ve fenol içeriği en yüksek olan soğuk pres, doğal yöntemlerle sıkılmış sızma zeytinyağı lignan, hidroksitirozol, oleuropein adlı fenolik bileşikleri çok yüksek miktarda içerir. 2015 eylül ayında JAMA Internal Medicine dergisinde yayınlanan araştırma sızma zeytinyağında bulunan bu bileşiklerin meme dokusundaki hücresel bozulmaların önlenmesinde ve kanserli hücrenin öldürülmesinde rol oynadığını göstermiştir.
2. Tahıl, sebze ve kurubaklagil çorbaları bağırsak sistemini düzenler:
Bitkisel yağlarla hazırlanmış tahıl, sebze ve kurubaklagil çorbaları, diyet lifi aracılığı ile bağırsaklardan kanserojenlerin uzaklaştırılmasını, sindirimin sağlıklı olmasını, bağırsak asit dengesinin devamlılığını ve kısa zincirli yağ asitlerinin üretilmesini destekler. 2015 yılının mart ayında Nutrition and Cancer dergisinde yayınlanan araştırma diyet lifinden zengin beslenmenin kişiyi bağırsakların hücre duvarında oluşabilecek hasarlardan koruduğunu ve özellikle yemeklerin içine konan zeytinyağının bağırsaktaki geçiş hızını arttırarak kolonda toksik birikimi önlediğini açıklamıştır.
3. Bulgur, tam buğday, baharatlar kanı temizler:
İnflamasyon dediğimiz kronik hastalık tetikleyici biyolojik oluşumdan korunmanın en önemli yolu rafine edilmemiş tam tahıl kaynaklarıyla beslenmektir. Vücudunuzda inflamasyonun olup olmadığını gösteren kriter kandaki CRP düzeyidir. 2015 yılının mayıs ayında Nutrition Journal dergisinde yayımlanan makalede tam buğday ekmeği, bulgur ve kuru baklagillerin düzenli olarak tüketilmesinin diyabetten kalp hastalıklarına kadar sorumlu olan inflamasyon belirtisi CRP düzeyinde düşüşe neden olabileceği bildirilmiştir.
4. Balık depresyondan korur: Lancet dergisinde yayınlanan araştırmada sık sık balık tüketmenin sağlığı koruyucu etkisinin yanı sıra kişiyi özellikle majör depresyona karşı koruduğu bilimsel olarak kanıtlamıştır. Araştırma balıklarda bulunan Dokoza Hegza Enoik (DHA) adlı yağ asidinin depresyona neden olabilen 5 Hidroksi İndol Asetik Asit konsantrasyonunu arttırarak sinir sistemini güçlendirdip depresyonu önlediğini göstermektedir.

Haftanın sağlığı iyileştirici formülü

Yer fıstıklı kurabiye
Evinizde yapacağınız bu kurabiye hem zayıflama menünüzde tatlı ihtiyacınızı giderecek hem de çok iyi doymanızı sağlayacak müthiş bir sağlıklı ara öğün alternatifi.

MALZEMELER
1 su bardağı kavrulmuş kabukları soyulmuş yer fıstığı
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı vanilya
1 çay kaşığı dövülmüş kuru karanfil
1 adet muz
2 adet kuru hurma
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı
Kuru hurmaları ılık suda beklettikten sonra çekirdeklerini çıkarın. Mutfak robotuna yer fıstığını koyun. Un haline getirdikten sonra kuru hurma, tarçın, vanilya, kuru karanfil, muz ve zeytinyağı ekleyin. Bu hamurdan kaşık yardımı ile küçük parçalar alıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyun ve pişirin.

Haftanın bilimsel notu

Ara öğün hayat kurtarır

Düşük kalorili fakat besleyici değeri yüksek ara öğünler özellikle öğle ve akşam yemekleri arasında hem yüksek yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durmanızı sağlar hem de sağlıklı yiyeceğin içinde doğal olarak bulunan proteinler veya diyet lifi sayesinde daha uzun süre tok kalabilmenizi kolaylaştırır. Beslenme uzmanı olarak az yağlı ayran, çabuk çorba, yağsız yoğurt ve az yağlı süt tüketmenizi tavsiye ederim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA