Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Çocuklar için kahvaltı şart

Çocukların güne zinde başlaması için kahvaltı önemli. Fakat çocuklarınıza besleyici değeri yüksek bir kahvaltı öğünü hazırlayabiliyor musunuz? Sağlıklı bir kahvaltı için tam tahıl gevreği, süt ve taze meyve üçlüsünü göz ardı etmeyin

Çoğu çocuk hala evinde düzenli kahvaltı yapmıyor. Okul kantinleri ya da yemekhanelerinde rafine edilmiş sağlıksız karbonhidratlarla, bol yağlı, çok kalorili besinlerle güne başlıyor. Okula gitmek için çok erken uyanan çocukların evde güvenle kahvaltı yapmasını sağlayacak süper bir önerim var.
Besleyici ve zaman kaybetmeden hazırlayıp yapılabilecek bir kahvaltı için dört temel besin grubundan üç tanesinin bu öğünde yer almasını tavsiye ediyorum. Bunu da çocuklara özgü kahvaltılık tam tahıl gevreği, süt ve taze meyve ile sağlayabilirsiniz.
Tüm kahvaltı seçeneklerinin aynı besleyiciliği sağlamadığını hatırlatmak isterim. Bu sebeple çocuklara özel hazırlanacak kahvaltılarda tam tahıl, folik asit olmak üzere B vitaminleri, demir ve kalsiyum gibi minerallerin bulunması önemli.

OKULDA BAŞARIYI ARTIRIR
Bu besin bileşenleri çocuklarda gün içinde yorgunluğu önleyecek, okulda başarıyı artıracak ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak sağlıklı bir bedene sahip olmalarına yardımcı olacaktır. Sağlıklı beslenen çocuklar obeziteden korunur, ileriki yaşlarda oluşabilecek kalp hastalıkları ve diyabet riskleri yüzde 30'a kadar azalır.
Harvard Tıp Fakültesi bilim adamları sağlıklı yaşam için bir ara öğünün yaklaşık 150-200 kalori kadar enerji vermesi, sodyum ve doymuş yağın içeriğinin de az olması gerektiğini vurguluyor. Çocuklarımıza sunacağımız besinlerle ilgili de bu kuralı uygulamalıyız. Bu nedenle gevrekleri sadece kahvaltıda değil okuldan eve döndüğünde çocuğunuza ara öğün olarak sunabilirsiniz. Tam tahıllı gevreklerin, doymuş yağı düşük ve sodyum içeriği de azaltılmış sağlıklı besinler olduğunu hatırlatmakta yarar var.

Pratik bilgi
Tam tahıl terimi en fazla kahvaltılık gevreklerde karşımıza çıkar. Özellikle belirtmeliyim ki tüm kahvaltılık gevrekler tam tahıllarla üretilmez. Bu nedenle sağlığa koruyucu etkisini sağlamak için kahvaltılık gevreklerde de tam tahıllı olanını seçmek gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA