Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Görüşme, tuzak mıydı?

1999'da, Abdullah Öcalan'ın savcılara anlattığı temaslar, Star gazetesine yansıyınca, Enis Berberoğlu Hürriyet'te (4 Haziran 1999) "İstihbarat oyunu Apo'yu kandırdı" başlıklı bir makale yayınlamıştı: "1997 Nisan'ında, Hollanda'da, PKK'yı temsil eden Kani Yılmaz ile Genelkurmay'ın iki yetkilisi görüşmüştür. Bunun ardından 14 Mayıs 1997'de, Kuzey Irak operasyonu gerçekleşmiştir. Aynı şekilde, 30 Temmuz 1998'de, PKK'ya, cezaevinden, 'ateşkes isteniyor' haberi gelmiş, hatta Türk tarafının iyi niyetini kanıtlamak için, Süleyman Demirel'in, Mehmet Ağar'ın düğününe gitmesine izin verilmediği mesajı PKK liderine ulaştırılmıştır.
Apo da buna inanarak, 1 Eylül 1998'de ateşkes ilan etmiştir. Halbuki ateşkesin akabinde, Kara Kuvvetleri Komutanı Atilla Ateş, ondan sonra da 1 Ekim'de Süleyman Demirel, PKK'yı kovması için Suriye'yi tehdit etmiştir. Bu bir tuzaktı; çünkü Apo'nun istediğinin tam aksine hareket edilmiştir."

***

Tabii Berberoğlu'nun söyledikleri de doğru olabilir. Ya da Türk Silâhlı Kuvvetleri içinde sadece bir grup, ateşkes için faaliyet gösteriyordu.
Böyle bir tecrübe yaşandığından, günümüzde, Öcalan, İmralı ile müzakerelerin kamuoyu tarafından bilinmesini talep etti ve bu talebi yerine getirildi; Tayyip Erdoğan, İmralı'yla devletin görüştüğünü söyledi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA