Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Patronları Barzani'ye çeken ne?

Türkiye, İsrail ve İskenderun saldırısıyla boğuşurken "asıl gündem" geri planda kaldı!.. Kuzey Irak Kürt Federasyonu'nun başkanı ve KDP lideri Mesud Barzani, 6 yıl aradan sonra nihayet Türkiye'de. İstanbul tutkunu Barzani, Boğaz'ı ve Türk yemeklerini çok seviyor; halk müziği sanatçısı Bedia Akartürk'e hayran.
Bu gezi kritik!
Çünkü ABD'nin 2011'e kadar çekileceği Irak'ta güç oyunu değişiyor.
Son seçimde oy kaybeden ve yolsuzluk soruşturmalarıyla boğuşan Barzani, ABD'siz Irak'ta "kan kaybetmek" istemiyor. Yeni kurulacak hükümette koltuğunu korumak telaşında. Irak'ta denge politikası yürüten Türkiye ile de ilişkilerini geliştirmeyi ve "ekonomik açılım" yapmayı planlıyor.

***

Geziye, "terör ve siyaset" damgasını vurdu. Ama gezinin İstanbul ayağı farklı... Barzani, burada patronlarla buluşacak. Bir aksilik olmazsa bugün önce TÜSİAD'la bir araya gelecek. Ardından Türk-Irak İş Konseyi üyeleriyle görüşecek. Görüşmelerde yer alacak işadamlarının listesini Başbakanlık özenle hazırladı!.. Tereyağından kıl çeker gibi liste hazırladı.
Barzani patronları bölgesine yatırıma çağırıyor. K.Irak'ta 6 milyar varil olduğu tahmin edilen petrolün bugünkü değeri 4.5 trilyon doları buluyor. Ayrıca doğalgaz pazarı ile ilgili bir tahmin bile yapılamıyor. Pasta büyük!.. Çukurova Holding'e bağlı Genel Enerji ile Pet Holding yıllardır K.Irak'ta petrol çıkarıyor.
Açıkçası Türkiye ile K. Irak Yönetimi arasında petrol, enerji ve diğer yatırımlarda bir sorun yok. Ama Bölgesel Yönetim ile Irak Hükümeti arasında petrolün paylaşımında yaşanan sorun bir türlü çözülemiyor.
***

İddialara göre Barzani'nin Mersin ve G.Antep',te yatırımları var. Türk girişimciler ise son 5 yılda K.Irak'ta 3 bin 200 şirket kurdu. 5 milyar dolar yatırım yaptı. Kürt bölgesinde iş ve aş yaratıyoruz.
Barzani, Türk girişimcilerle yakaladığı bu sinerjiyi geliştirmek istiyor. Türkiye ile kurulacak müttefiklik sayesinde ticari anlaşmaları çoğaltmak istiyor.
Görünen o ki, Barzani hami olarak Türkiye'yi seçmiş.
Irak pazarını çok yakından izleyen işadamı Zeynel Abidin Erdem, "Eğer Türkiye akıllı davranırsa K.Irak'ta 10 yılda 20 milyar dolarlık pazar yakalar" diyor.
Kulislerden yansıyanlara göre, Barzani'nin gezisinin ardından Başbakan Erdoğan da Irak'a gidecek. Şimdiden Dışişleri "Bağdat, Basra ve Erbil'i" kapsayacak bu geziyi planlıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA