Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BARIŞ SOYDAN

Eski mahkumu patronuna ihbar etmek etik mi?

Uzun yıllar önce bir gence, bir arkadaşımın şirketinde iş bulmuştum. Orada başarılı oldu, müdürlüğe kadar yükseldi. Geçenlerde onunla aynı okuldan mezun bir kişiyle tanıştım ve tanıyıp tanımadığını sordum. Dediğine göre bir zamanlar onu okulda tanımayan yoktu: Bir terör örgütünün silahlı eylemlerine katılmaktan cezaevinde yatmıştı! Başımdan aşağı kaynar sular döküldü. İyilik yapayım derken galiba arkadaşımın başına iş açtım. Bunu ona söylemeli miyim? (T.K. İstanbul)
Suçluları adalardaki ceza sömürgelerine gönderip onlardan sonsuza dek kurtulmak 200 yıl öncesinin çözümüydü. Bugünün erdemi, onları topluma geri kazanmak. Sözünü ettiğiniz kişinin cezaevinden çıktıktan sonra aynı şirkette istikrarlı biçimde yıllarca çalışması, bugün artık bambaşka biri olduğunun göstergesi. Bugünü ilgilendirmeyen bir sayfayı, arkadaşınızın bilmesi gerekir mi? Aradan bunca yıl geçtikten sonra hayır, buna gerek yok.
Hem ceza hukuku da sizin yanınızda: Dönmezer ve Erman'ın Nazari ve Tatbiki Ceza Hukuku kitabına göre cezanın amacı, suçluyu yeniden sosyalleştirerek toplumun üretken ve kanunlara saygılı bir bireyi haline getirmektir. Sizin anlattığınız olaydaki kişi çoktan toplumun üretken bir bireyi haline gelmiş durumda.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA