Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Sihirli değnek

Siyasal ve ekonomik istikrar ile yönetimde şeffaflık çabalarının toplumun ruh halinde ne denli etkili olduğu dün bir kez daha ortaya çıktı.
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) araştırmasına göre, "Efkarlı, karamsar, doğduğuna pişman" olarak tanımlanan, iki kadeh atınca "Ne olacak bu memleketin hali" diye dertlenmesiyle ün yapan Türk halkı son dönemde kara gözlüklerini çıkarıp dünyayı daha pembe görmeye başladı: Yönetim düzgün, ekonomi iyi, rüşvet azaldı, bölücü terör bitti... Rahmetli Özal'ın en parlak döneminde bile toplumda bu kadar güçlü bir moral rüzgarı estirilememişti.
Şu rakamlara bakın:
*Türkiye'nin "top-ten"i, yani en önemli sorunları listesinde 20 yıldır zirveden inmeyen enflasyon ve hayat pahalılığı artık tahtını işsizliğe devretti. 4 yıl önceki araştırmada çözüm bekleyen sorunlarda yüzde 34 paya sahip olan enflasyon şimdi yüzde 21'le yetinmek zorunda.
* 2000'de yüzde 14 olan rüşvet ve yolsuzluk bugün yüzde 10'a geriledi. Kamu kurumlarında iş yaptırmak için ilgiliye "hediye" verilmesi gerektiğini düşünenler yüzde 26'dan 9'a kadar düştü. "Eşit muamele" yapılıyor izlenimi 45 yıl önce 10 üstünden sadece 2.6 puan alırken şimdi 4.7'ye çıktı.
* Son bir yılın ekonomik politikalarının aile bütçesine olumlu etki yaptığını söyleyenler yüzde 21'e ulaştı. Bu oran 1999'da yüzde 3 ve 2000'de ise yüzde 4'tü. Aynı şekilde "Kötü bir etkisi oldu" diyenlerin 1999'da yüzde 69, 2000'de yüzde 51'de dolaşan oranı da (2001 krizinden sonra kimbilir kaçlara tırmandı) şimdi yüzde 13'e kadar indi. Daha da önemlisi gelecek bir yılda ailesinin ekonomik durumunun "Çok daha iyi olacağına" inananların oranı yüzde 1.5'tan 14'e geldi.
* Yüzler gülmeye başlayınca, doğal olarak bu değişimde pay sahibi olanların da hem itibarı, hem güvenilirliği artıyor. En güvenilen kurumlarda hükümetin 2000'de 10 üstünden 3.9 olan puanı şimdi 6.2'ye çıktı, Meclis'in 3.2'den 6.1'e, partilerin de 2.1'den 3.8'e. Hükümetten memnuniyet ise 2.8'den 5.8'e ulaştı. Yüzde 100'ün üstünde artış.
Araştırmayı yapanların "Eğer 'Trafik kazaları azaldı mı' diye sorsak herhalde 'Azaldı' diyeceklerdi. O derece abartılı bir iyimserlik var" diyecek kadar şaşırtan bu dalga, anlaşılan siyasileri de önüne katmış götürüyor.
Baykal'dan Bahçeli'ye, Ecevit'ten Kutan'a, Ağar'a kadar tüm yenik liderler "Seçim sonuçlarından memnunuz" dediklerine göre, ilk kez halkla bütünleşmişler. Tebrik ederiz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA