Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Efsaneden hisseye

Basket-Altı/ Ünal Özüak

"Bir Spor Efsanesi/ Eczacıbaşı Spor Kulübünün Otuz Yılı" kitabı kaptı beni güzel eski günlere taşıdı. Basketbolumuzun gurularından lise arkadaşım Nur Gencer ve Bülent Berkman yazmışlar. Eczacıbaşı özelinde potada geçen otuz yılımızın öyküsel kronolojisi nefis olmuş. Basketbol yaşadım diyen herkes, kendinden bir şey bulur; mutlaka ve tiyatroya gider gibi gittiğimiz, Spor ve Sergi Sarayı'ndaki basketbol suarelerini anımsayarak, iç sızısı eşliğinde çok dersler de çıkarır bu kitaptan.
Şurası kesin ki '12 dev adam' ve 'filenin sultanları' sloganları yirmi yıl önce moda olsaydı onları mutlaka Eczacıbaşı erkek basketbol takımı ile kız voleybol takımları kaparlardı. Kimler yok ki... Hemen herkes bu dergâhtan geçmiş. Yalçın, Batur ve Erdal ağabeyler ilk akla gelen kalburüstü isimler...
Bana sorarsanız Şakir Eczacıbaşı girişimcilik duayenliğine bu ilk harika sponsorluk uygulamasıyla ulaşmıştı. Şakir beyi kültür ve sanat kazanırken biz kaybettik...
81 Balkan şampiyonu olan rüya milli takımın teknik direktörü rahmetli Aydan... İlk beş oyuncuları Efe, Melih, Necati lig birincisi lacivert beyazlılardan.
Eczacıbaşı 92'de ligden çekilerek tarihe karışmadan önce künyeye baktığımızda müşterek antrenör olarak iki tanıdık isim görüyoruz.. Ergin Ataman ve Oktay Mahmudi. Onlar şimdi ligi domine eden müessese kulüplerinin Avrupa çapında başarılı koçları...
Günümüz EfesÜlker hegemonyasının o zamanki tek lideri Eczacıbaşı'ydı. Başlı başına bir ekol, okul.. Tofaş onun küllerinden doğdu, efsaneyi devraldı ama, hem de şampiyon olduğu yıl aynı kaderi paylaştı Eczacıbaşı ile... Camiasızlık ve seyircisizliğin dayanılmaz, taşınamaz ekonomik yükü bitirdi efsaneleri.
Bu nostalji yoğuşmasından çıkarılacak hisseye gelecek olursak..
Efes Pilsen ve Ülker basketbolümüz için çok önemlidirler. Onlara gözümüzün içi gibi bakalım... Göz bakımı yanı sıra da, kaş yaparken göz çıkarmamak adına, ligimizi bir an önce seyredilir, yeni efsaneler yaratır hale getirelim. Mesela Eczacıbaşı'na, yenilmez armada Galatasaray o yıllarda da futboldan besleniyor olmasına rağmenkök söktürürdü. Beşiktaş, Fenerbahçe, Karşıyaka, Ankara Kolejliler, İTÜ ligin olmazsa olmaz renkleriydiler.
Ben 14 takımın kapışacağı renkli, konuşulan, yazılan basketbolun zirvede olduğu günleri çok özledim. Ya siz..?

ozuak@hotmail.com

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA