Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim,
SMS'le insanların işine son verildiğini ilk defa duydum. THY personelinin grevinde 300 kişiyi SMS'le işten atmışlar. Trajik bi durum. Diyelim tatile gitmişsin, cep telefonunda bi mesaj "Kovuldunuz!" Olmuş bu. Adamcağız Amerika'dayken, yani grevle ilgisi milgisi yokken SMS'le şutlanmış.
Bu tuhaf şeyler hep bizde olur. Mesela köylerde de şöyle bi şey oluyor. Orman köylüsü vatandaş, birden Orman İdaresinden bi yazı alıyor " ....15 güne kadar oturduğunuz evin terk edilmesi..." SMS değil! Üzerinde Orman Genel Müdürlüğü'nün amblemi bulunan resmi zarf.
Abuzittincim, Türkiye'de Orman Kanunları çok sert ve kesindir. Hiç şakası yoktur. Yere düşen çam kozalağını alsan hapse girebilirsin!
Şimdi döneyim "Evini terk et" diye mektubu alan adamın durumuna. Esasında bu vatandaşımız bu mektubun bi gün geleceğini bilmektedir. Çünkü Orman İdaresi bu vatandaşı daha önceki bi tarihte, "Orman toprağı üzerine ev yapmaktan" mahkemeye vermiştir ve vatandaşımız bu davayı kaybetmiştir. Şimdi benim burada anlayamadığım şu. Evet bu adamın burada bi ufak evi ve yiyip içmek için ekebileceği küçük bi bahçesi var. Ama bu ev dedesinden kalma. Yani adam yarım asırdan fazla zamandır burada yaşıyor. Zaten ormana da benzer bi tarafı kalmamış; çünkü dede ağaçları kökünden götürmüş.
Peki, neden aradan bunca yıl geçtikten sonra Orman dava açıp "Burası benim, çık kardeşim buradan!" diyebiliyor?
Bu mevzuatı iyi bilen avukatlardan, arkadaşım Caner Sayar'a "20 yıl yakalanamayan katilin cezası bile düşerken, bu iş niye böyle oluyor?" diye sordum."Orman Kanununa göre olur" dedi. Taa 1939'larda Devlet Baba ilk orman haritasını çıkartmış. Nereler orman nereler değil. Sonraki yıllarda da, bi iki defa, gene havadan ormanlık alanlar fotoğraflarla saptanmış. Şimdi bu haritalara göre Orman, orman köylüsüne "Çık bakalım burası benim" diyor. Hukuken haklı yani..
Bi de şöyle bi durum varmış ki buna "Orman açıklığı" denirmiş; orman civarında, (diyelim 500 metre ötede orman başlıyor) zilyetli bi arsa alıp ev yaptın. Teknik adamlar gelip yeri inceliyorlarmış. Eğer vaktiyle burasının da orman olduğunu saptarlarsa, hadi sana gülegüle!
Özetlersem, emekli oldun kırsal alanda bi köy evi alıp yazlarını geçirecen diyelim. İlk iş, bi dürbünle alacağın arsanın 360 derece çevresini gözleyecen. 2 km. uzakta bi gurup ağaç mı gördün. Hemen uzaklaş.. Ormandır mormandır paralarına yazık kardeşim!
Avukat Caner'in bi itirazı da var " ..daha önce Orman Tahdidi geçmiş yerlerde de, (orman dışı bırakılmış yerler ), Orman kararından dönebiliyor " diyor. İşte bu oldukça tuhaf bi durum Abuzittincim. Lakin, bizim tuhaflıklar ülkemizde de son derece normal. Benim bi korkum, köylüye yapılan tebligatlar da, THY grevinde olduğu gibi SMS'le yapılmaya başlanırsa, bizim vatandaş yazılanları çözünceye kadar buldozerler kapıya dayanır, evin içinde ne eşya varsa, hepsi toz toprağa karışır kardeşim.
Ha, bi şey daha, 2B yapılırken, bu durumdakilerin sorunu çözülemez miydi?
Münasip yerlerinden öperim Abuzittinciğim.
Kardeşin Güneş.
tecelligunes@yahoo.com.tr

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA