Manisa Ali Rıza Çevik Ortaokulu'nda eğitim yararına, okul aile birliğinin de katkıları ile kermes düzenlendi. Çölyak rahatsızlığı ve gluten hassasiyeti bulunan çocuklarında eğitim gördüğü okulda velilerin talebini memnuniyet ile karşılayan okul müdürü, kermes stantlarına glutensiz ürünlerinde yer aldığı stant eklenmesi için destek verdi.
Öğrencilerin velileri okulda gerçekleştirilen bu anlamlı farkındalık nedeniyle okul müdürü ve milli eğitim camiasına teşekkür etti. Her lokantada gluten bulaş riski nedeniyle yemek yiyemeyen Çölyak rahatsızlığı bulunan bireyler her yemeği yeme şansına da sahip değil. Son yıllarda gluten farkındalığı çalışmalarının etkileriyle yaşam şartlarında iyileşmeler olsa da aileler glutensiz ürünlerin satış yerlerinin artmasını talep ediyor.
Çölyaklı bir öğrencinin annesi olan Özlem Şivecan "Okullarda farklı dönemlerde kermesler düzenleniyor, bu çok güzel bir olay. Hem eğitime bir katkı sağlanıyor hem de çocuklar için eğlence ve değişiklik oluyor. Fakat bizde öyle bir durum var ki çocuklarımız her yerde ve her yemeği yiyebilme şansına sahip değiller. Biz bu çocukları, canları çeker diye bir tatlıcının, bir lokantanın önünden geçirmeye korkuyoruz. Kermes gibi böyle güzel bir etkinlikte arkadaşları tatlı yerken çocuklarımız izlemesin diye bizde okuldan glutensiz bir standa açmak için yer istedik. İsteğimiz mutlulukla kabul gördü ve bize yer verdiler. Bizde el emeğimiz ile hazırladığımız bu ürünleri kermeste sergiledik. Bu anlamlı farkındalık nedeniyle Milli Eğitim camiasına çok teşekkür ediyoruz. Hem bizim çocuklarımız bu sayede kendilerini eksik hissetmedi, hem de arkadaşları glutensiz beslenme hakkında bilgi sahibi oldu.
Gluten hassasiyeti bulunan okul öğrencilerinden Beray, "Benim için glutensiz bir standa açılmış olmasından dolayı çoklu mutlu oldum Arkadaşlarım kermeste bir şeyler yerken benimde canım çekmeden aynı gıdanın glutensiz olanını yiyebiliyorum. Okul müdürümüze ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Çölyak'ın, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olarak yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim rahatsızlığı olduğunu belirten Çölyak ve Organik Beslenme Derneği Başkanı Halim Şivecan, "Çölyak hastası olan kişiler buğday, arpa, çavdar ve yulaf'ta bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir proteine tahammül edememektedir. Bu nedenle de her yerde yemek yiyememekte, her gıdayı alamamaktadır. Yaşam boyunca bu diyete dikkat etmek zorunda olan birey gluten içermeyen ürünlerden gıdayı almak durumundadır. Son yıllarda devletimizin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin hassasiyeti ile raflarda bu ürünler yer almaya başlasa da bunun yeterli olabilmesi için glutensiz ürünlerinde normal gıdalar kadar daha ulaşılabilir ve daha uygun fiyatlar ile bireylere ulaştırılabilmesi gerektiğini düşünüyorum. Devletimiz bu konuda güzel çalışmalara imza attı, beklentimiz bu farkındalık çalışmalarının ve glutensiz üretim arzının tüm ülke geneline yayılması. Bugün burada bulunan kermeste bu güzel çalışmalardan bir örnek görüyoruz. Bende bir okul velisi olarak yapılan etkinlikte bu farkındalık imkânının sağlanmasından duyduğum mutluluğu belirtmek istiyorum. Arkadaşları bir şeyler yerken, bu çocuklar yanında getirdikleri evde özel hazırlanan gıdaları yemek zorunda. En çok bu sorunu tatlılarda yaşıyoruz, arkadaşları yanlarında tatlı, dumanı tüten çıtır çıtır bir simit yerken çocuklara neden seyretmek zorunda olduğunu anlatmak zor. Bu etkinlikler ile sağlanan farkındalık gerçekten takdire değer. Ben katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.