Bu yazımda evlilik sırasında ortak alınan malların evliliğin sona ermesinde paylaşımı konusunda sizlere bilgi aktaracağım. Bir okurum bu konuda şöyle bir soru yöneltmiş;
"Eşimden bir yıl önce boşandım ve çocuk nafakası dışında başka hiçbir şey elde edemedim. Evlendiğimde eşimin biraz birikimi ve bankada yatırımı vardı. 2003 senesinde de bir ev almıştık.
2009'da yüksek kazançla sattık.
Bu elde edinilen satış ile değerleri 45 bin euro olan iki yeni otomobil aldık. Boşanma davası sürecinde mal paylaşımı için başvurdum. Kendisi 100 bin euro borçlu olduğunu avukatıma bildirdi. Evlilik öncesi edindiği birikiminin de evlilik süresince bittiğini belirtti.
Avukat ise durumu inceledikten sonra bir şey elde edemeyeceğimi söyledi. O otomobillerin en az yarı parasını alabilmem gerekiyor diye düşünüyorum.
Ayrıca evlilikten önce elde ettiği birikimini de benimle paylaşması gerekmiyor mu? İkimiz de Alman vatandaşıyız." Konu ile alakalı aslında detaylı bilgiye sahip olmam gerekiyor, ancak ben size genel durumu aktarmaya çalışacağım.
Durumunuzla ilgili bir hesaplama yapmam mümkün değil. Eğer taraflar arasında bir evlilik sözleşmesi yoksa, evlilik süresince edinilen birikimler ya da mallar paylaşılır.
Ancak o süre içerisinde bir miras kalmışsa bu paylaşıma girmez. Kime miras kalmışsa onda bu birikim veya mal kalır ve paylaşmak zorunda değildir.
Ayrıca evlilik öncesi bir birikimi varsa bu birikim de paylaşıma girmez.
Eğer evlilik öncesi yatırım ya da emlak evlendikten sonra bir değer artışı göstermişse işte o zaman sadece bu artış miktarı paylaşılır.
Otomobiller konusuna gelince, 2009 yılında bu araçlar alınmış ve büyük bir ihtimalle şimdi epey bir değer kaybına uğramış. Söz konusu paylaşım miktarı ise, boşanma dilekçesinin size tebliği edildiği günde mevcut olandır. Yani sizin irdelemeniz gereken tebligat günündeki mal varlığı ve otomobillerin değeridir. Bu yüzden sizin hesabınıza göre sadece otomobillerden almanız gereken hak 22 bin 500 değildir. Alış değerinden bu durumda yola çıkamazsınız, boşanma dilekçesinin tebliği edildiği gündeki değerler göz önünde bulundurulur.
Ayrıca borçlar da göz ardı edilemez.
Tespit edinilen mal varlığından ve birikimden borçlar çekilince eğer elde hâlâ paylaşılacak bir miktar varsa paylaşılır ama geride sadece borç varsa o zaman alabileceğiniz bir miktar yoktur.
Ayrıca borç kimin üzerindeyse onda kalır. Bunların hepsinin tespit edilmesi gerekiyor. Mal ve birikimler ne zaman elde edinilmiş, borçlar kim tarafından ve niçin yapılmış, evliliğe taraflar neler getirmiş v.s. gibi incelemeler yapılıp sonuca göre paylaşım olup olmayacağı ortaya çıkar.
Herkese güzel bahar günleri dileğimle...