ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA araştırmacıları, dört ay boyunca altı kadın ve erkeği, Hawaii'deki bir volkanın üzerine kurulmuş olan bir çadıra 'hapsetti'. Çünkü Uluslararası Uzay İstasyonu ISS'te edinilen tecrübeye göre, insanın yerçekimsiz ortamda hem koku hem tat alma duyuları zayıflıyor. Bu sebeple de uzay yolcuları günden güne daha az yemeye başlıyor. Ayrıca astronotların uzayda önüne konan yemekler çok da iştah açıcı değil! Sonuç: Astronotlar kilo kaybediyor. Cornell Üniversitesi'nden beslenme uzmanı Jean Hunter ve Hawaii Üniversitesi'nden Kim Binsted, bu nedenle geçtiğimiz bahar 'Mars yemekleri' isimli bir proje hayata geçirerek, gelecekte astronotların sadece hap gıdaları mideye indirmek yerine uzayda yemek yapmalarını sağlamak. Gezegenler arası yolculuk simülasyonu için Hawaii'deki Mauna Loa volkanının üzerinde çadır kurdular. Gönüllü denekler, üzerlerinde uzay giysileriyle çadırda dört ay yaşadı. Bu arada yemek de yaptılar; sardalye, mayalı hamur, kurutulmuş yosun ve tuzlanmış etle... Denekler her yemek sonrasında, ne kadar tok olduklarını, duygularını ve kilolarını not ettiler. Proje, ağustos ayının ortalarında sona erdi, değerlendirmeler yeni tamamlanmadı.
(Der Spiegel)