Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ATİLLA DORSAY

İslam'la solun taksim randevusu

Aslında İslam siyasetle hep ilgilenmiştir. İslam aleminde dini ve İslami inancı, siyasetin tam içinde sayan öylesine çok girişim oldu ki... Müslüman Kardeşler ve benzeri siyasal partilerden El Kaide tarzı terör örgütlerine sayısız kurum ve eylem, İslam'ı referans aldıklarını ileri sürdüler, sırtlarını Hazret-i Peygamber'in buyruklarına yasladılar ve dünyamızın gidişatına din öğretisinden geçen bir şekil vermeye kalkıştılar. Karşıt görüştekiler ise en basit deyişiyle 'din ile dünya işlerini ayırmayı', dini siyaset-dışı tutmayı, inancı bireyin Tanrı ile arasında oluşan ve araya kimsenin girmemesi gereken 'özel bir ilişki' olarak yorumlamayı seçtiler.
Ama Arap Baharı'nın getirdiği yeni oluşumların yanı sıra bizde de kendilerini Antikapitalist Müslüman Gençler gibi cafcaflı bir adla tanımlayan, çoğu gencecik insanların yaptığı başka. Onlar, belki kendilerine yakıştırılan 'İnşallah Sosyalizm Gelecek' lafını gerçekten etmediler, o pankart onlara ait değildi. (Yoksa geceleri nasıl rahat uyurduk?!)
Ama diğer pankartlar ve sloganlar da az önemli değildi. 'Allah, Ekmek, Özgürlük' sloganı, herhalde bugüne dek bu üç sözcüğü bir araya getiren ilk girişimdi. Solcu grupla paylaştıkları 'Faşizme Karşı Omuz Omuza' ve ondan çıkarak yarattıkları 'Firavunlara Karşı Omuz Omuza' sloganları, 'Malda Yalan Mülkte Yalan'dan Dünya Malı Dünyada Kalır'a kapitalizmkarşıdı pankartları, 'Anadilde Eğitim Haktır' gibi azınlıkların kültürel haklarına uzanan deyişleri. Ve en önemlisi, meydandaki solcu gruplarla çatışmak yerine dost olma, birlikte yürüyüp slogan atma tavırları.
Evet, Türkiye'de gerçekten bir şeyler değişiyor. Tüm dinler zaten insanlığın yaşama hakkını, onurunu ve kimliğini koruma düşüncesine de sahip değil midir? Günümüzün organize toplumlarından çok uzak bir çağda ortaya çıkmış olsalar da tüm dinsel öğretiler, sonuç olarak insanı gerçekten insan kılan öğütler vermezler mi? İslami kesimle, baş görevi emeği korumak olan sol düşüncenin böylesine buluşması, umuyor ve sanıyorum ki sadece bir Taksim randevusu değildir. Ve uzantıları olacaktır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA