Hünkar
1950 yılından bugüne kadar Osmanlı saray mutfağından örnekler sunan Hünkar'ın Nişantaşı, Etiler ve Göztepe'de şubeleri var. Bir aile lokantası olarak açılan mekân, şimdilerde modern tarzıyla Fatih'teki sevimli esnaf lokantasından çok daha farklı... Jüri üyelerimizden Esra Düzdağ, Dilara Koçak, Hasan Açanal, Semih Somer'in iftar için önerdiği Hünkar'ın özel yemeği, tandır ve tas kebap seçenekleri olan hünkar beğendisi. Yemekten sonra aşure, kabak tatlısı, ayva tatlısı, güllaç gibi tatlı seçeneklerinden deneyebilirsiniz. Tel: (0212) 296 38 11
(Aldığı oy: 4) ****
Konyalı Lokantası
Osmanlı-Türk yemek ve mutfak sanatını yaşatan Konyalı, 1897'de dört masa ile Sirkeci'de hizmete başlamış. Şu an biri Kanyon'da ve diğeri Topkapı Sarayı'nda olmak üzere iki şubesi var. Ramazan'da çıkardığı iftar mönüsü oldukça iştah kabartıcı. Başlangıçlarında pestil, cezerye, ana mönüsünde ovmaç çorbası, hünkar beğendili kebap, saray pilavı, Konyalı kuzu tandır kebabı var. Kişi başı 95 TL. Jüri üyelerimizden Nevin Halıcı, Aydan Üstkanat, Semih Somer ve Esra Düzdağ da Konyalı'yı tavsiye ediyorlar. Tel: (0212) 353 04 50
(Aldığı oy: 4) ****
Asitane Restaurant
Osmanlı mutfağının unutulmaz aşçılarının arşivlere geçmiş tariflerini yeniden canlandırmayı amaçlayan Edirnekapı'daki Asitane Restaurant, Ramazan'da gidilmesi gereken klasik adreslerden biri. Mönüsünde vişneli yalancı sarmadan hassa böreğine, kavata çorbasından ekmek dolmasına, kırma tavuk kebabından elmalı güllaca kadar ilginç lezzetler bulabileceğiniz Asitane, jüri üyelerimizden Esra Düzdağ, Semih Somer ve Aydan Üstkanat'ın tercihi. İftar mönüsünün fiyatı ise kişi başı 75 TL. Tel: (0212) 635 79 97
(Aldığı oy: 3) ***
Kanaat Lokantası
Ramazan ayı boyunca sahur dahil 24 saat açık olan Üsküdar'daki Kanaat Lokantası, Özbek pilavı, elbasan tava, patlıcan kebap, beğendili kebap, zeytinyağlı enginar gibi özel lezzetler sunuyor. Tatlılarda en çok kabak tatlısı ve ekmek kadayıfının tercih edildiği lokanta, jüri üyelerimizden Hasan Açanal, Sevim Gökyıldız ve Semih Somer'in Ramazan'da beğeniyle gittiği mekânlardan. Kanaat'ın iftar mönüsü yok ama 200 çeşit yemek arasından kendiniz istediğiniz gibi mönü yaratabilirsiniz. Tel: (0216) 341 54 44
(Aldığı oy: 3) ***
Borsa Restaurant
1927'de açılan Borsa'nın Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, İstinye Park ve Kandilli'de şubeleri var. Jüri üyelerimizden Nevin Halıcı ve Aydan Üstkanat'ın önerdiği Borsa Restaurant'ın, mönüsünde Anadolu usulü kebaptan sultan tepsinine kadar ilginç seçenekler bulunuyor. İftar mönüsünün fiyatı 100 TL. Tel: (0212) 232 42 01
(Aldığı oy: 2) **
Four Seasons Hotel
Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus'taki Aqua restoranın açık büfe iftar mönüsünde 174 çeşit var. Zeytinyağlılardan gözlemeye, kebaptan tatlılara kadar her şeyin bulunduğu mönü, 105 TL. Nevin Halıcı ve Aydan Üstkanat Four Seasons'ın iftar mönüsünü beğediklerini söylüyorlar. Tel: (0212) 381 40 59
(Aldığı oy: 2) **
Güler Osmanlı Mutfağı
Jüri üyelerimizden Nedim Atilla ve Sevim Gökyıldız'ın tercihi olan Kadıköy'deki Güler Osmanlı Mutfağı'nda Kastamonu eğşisi, Osmanlı salatası ve yedi çeşit Osmanlı tabağı gibi seçenekler bulunuyor. Mönü fiyatları 26-38 TL arasında değişen restoranda 260'ın üzerinde seçenek bulunuyor. Tel: (0216) 348 22 45
(Aldığı oy: 2) **
Çiya
Kadıköy'de üç ayrı şubesi ile hizmet veren Çiya, jüri üyelerimizden Hasan Açanal'ın tavsiyesi olarak listemize girdi. Çorba, içli köfte, fındık lahmacun, salata, kebap ve tatlıdan oluşan iftar mönüsü Çiya Kebap şubesinde 40 TL. Çiya Sofrası'nda ise bu mönüdeki kebabın yerini iki çeşit yemek alıyor. Bu mönünün fiyatı da aynı. Tel: (0216) 418 51 15
(Aldığı oy:) *
Develi
Develi lokantasında iftar sekiz çeşit bulunan iftariyelik tabağı ile başlıyor. İki çeşit meze, üç çeşit ara sıcak, çorba, salata ve dört çeşit kebap seçeneği bulunan iftar mönüsünün fiyatı 60 TL. Nevin Halıcı, Develi'de iftar yapmanın oldukça keyifli olduğunu belirtiyor. Mekânın Samatya'da, Kalamış'ta, Etiler'de ve Ataşehir'de şubeleri var. Tel: (0216) 418 94 00
(Aldığı oy: ) *
Feriye Lokantası
Geleneksel Türk ve Osmanlı mutfağının güncelleştirilmiş sentezinin sunulduğu Feriye Lokantası'nda, mönüler mevsimlere göre oluşturulurken, klasik damak tatları korunuyor. Ortaköy'deki mekân, jüri üyelerimizden Dilara Koçak'ın tavsiyesi. İftar mönüsünde malhıtiye çorbası, yağ mantısı, kuzu tandır ve mevsim balığı gibi seçenekler var. Tel: (0212) 227 22 16
(Aldığı oy:) *
Aydan Üstkanat (Yemek tasarımcısı)
* Borsa Restaurant
* Konyalı Lokantası
* Four Seasons Hotel
* Asitane Restaurant
Sevim Gökyıldız (Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı)
* Kanaat Lokantası
* Güler Osmanlı Mutfağı
* Ağa Lokantası
* Yanyalı Fehmi Lokantası
Semih Somer (Mutfak Dostları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi)
* Konyalı Lokantası
* Hünkar
* Asitane
* Kanaat Lokantası
Serra Merzeci (İşkadını)
* Zeyrekhane Restaurant
* İstanbul Golf Kulübü
Nedim Atilla (Yemek araştırmacısı)
* Adil Müftüoğlu-Uğur Lokantası (İzmir)
* Güler Osmanlı Mutfağı
* Beğendik Abi Restoran (Urla)
Hasan Açanal (Gastronomi uzmanı)
* Kanaat Lokantası
* Hünkar
* Dârüzziyafe
* Çiya
Dilara Koçak (Diyetisyen)
* İstanbul Hilton
* Feriye Lokantası
* Hünkar
Nevin Halıcı (Gurme)
* Borsa Restaurant
* Konyalı Lokantası
* Develi
* Four Seasons Hotel
Esra Düzdağ (Sofra dergisi genel yayın yönetmeni)
* Hacı Abdullah Lokantası
* Asitane
* Konyalı Lokantası
* Hünkar