Şekerin zararları biliniyor ama ondan kurtulmak kolay olmuyor... Piyasaya sürekli şekere 'sağlıklı alternatif' iddiasıyla yeni tatlandırıcılar çıkıyor. Harper's Bazaar dergisinden Candan Turhan, yeni nesil tatlandırıcıları araştırdı...
ESMER ŞEKER: Besin değeri beyaz şekere kıyasla daha zengin. Tadı hafif karamelize ve hoş; kalori olarak ise beyazıyla aynı. Esas farkı, fiyatı: Esmer şeker beyaz türevinin altı katına varan fiyatlara satılıyor!
SPLENDA: Sukraloz maddesinden yapılan Splenda "Şekerden yapılıyor ama şeker değil, şekerle aldığınızın onda biri kadar kalori alın" diye tanıtılıyor. Sukralozun uzun süreli kullanımı sonucu oluşabilecek yan etkileri henüz bilinmiyor.
KALORİ TASARRUFU SAĞLIYORLAR
STEVIA: Brezilya'da yüzyıllardır bilinen ve kullanılan stevia, Türkiye'deki sağlıklı beslenme eğilimine cevap vererek, piyasaya girdi. Tadı şekerden farklı olmasına rağmen tümüyle doğal, sıfır kalorili, lif içerikli, kan şekerini düzenleyici etkili olduğundan tercih ediliyor. Fiyatı da makul.
AGAVE: Anavatanı Orta Amerika olan, kaktüsü andıran bir bitki türü... Agav diye okunuyor. Agave şurubu, kana yavaş karıştığından şeker hastaları için avantajlı. Beyaz şekerden daha tatlı olduğu için daha az kullanılıyor ve kalori tasarrufu sağlıyor. İşlenmiş olmasına karşın doğal bir ürün.