Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Hedefiniz günde en az 10 bin adım olsun

Soru: 32 yaşında bir kadınım. Hiç egzersiz yapmıyorum ve nereden başlayacağımı da bilmiyorum. Sizce hangi sporu ne kadar yapmalıyım? Ş.T./Giresun
Geçtiğimiz günlerde, Amerikan Kalp Birliği'nin yıllık toplantısında sunulan bir araştırma, egzersizin sağlık için yararlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Çalışmaya göre 15-20 yıl boyunca haftada altı gün düzenli egzersiz yapanların kalpleri, gençlik yıllarındaki kadar sağlıklı çalışıyor. Bu nedenle Amerikan Kalp Birliği, 18-65 yaş arasındaki kişilerin haftada beş gün en az 30 dakika orta şiddette veya haftada üç gün en az 20 dakika yüksek şiddette egzersiz yapmasını tavsiye ediyor. Buna haftanın iki günü kas güçlendirici egzersizleri de ekliyor.

Adım-sayar önemli!
Yapabileceğiniz en basit egzersiz; yürüyüş... Günde 10 bin adım hedefini yakalamaya gayret edin. Bunun için 'pedometre' denilen adım-sayar cihazlardan da yararlanabilirsiniz. Önce günde kaç adım attığınıza bakıp, daha sonra hedefe ulaşmak için buna her hafta bin adım ekleyerek egzersiz programınıza başlayabilirsiniz.

***
İnternet doktoru musunuz?
Soru: 36 yaşındayım ve son dönemde aşırı kilo aldım, ayak bileklerim de sürekli şişiyor. İnternette kalp yetmezi olduğum yazıyor. Ne yapmalıyım? A.T./İzmir
Sağlık şikayetleriniz için internet üzerinden tarama yaptığınızda 10 bin hatta 100 binin üzerinde sonuç alabilirsiniz. NBC haber kanalının medikal editörü Nancy Synderman, internet üzerinde yaklaşık 160 milyon kişinin sağlıkla ilgili bilgi araştırdığını belirtiyor.

Yanlış siteler var!
Bu kişilerin yaklaşık yüzde 84'ü internette ayda en az altı kez sağlık bilgisi tarıyor ve doktora danışmadan önce kendisine bir teşhis koymaya gayret ediyor. Üstelik bu durum için kullanılan yeni bir terim de var: 'Siber-kondriyak'. 'Siber- kondriyak'lar sağlık sorunları için danıştıkları birkaç internet sitesinden, şikayetlerine uygun gelen bir hastalık seçiyor ve kendi kendilerini tedavi etmeye çalışıyor. Ancak çoğu, yanlış tanılarla yanlış tedavilere yöneliyor. Ciddi bir hastalığa yakalandığını düşünenler, depresyona kadar ilerleyen bir dizi sorunla karşı karşıya kalabiliyor. Bilgili hasta olmak, son derece önemli... Ancak bu siteleri seçerken daha seçici olmalısınız. Şikayetlerinizin nedenini öğrenmek için mutlaka doktorunuza danışın.

***
Tiroid 'alzheimer'ı tetikliyor
Soru: Hipotiroid nedeniyle hafıza sorunları yaşıyordum. Tedavi oldum ve düzeldim. Yine de sürekli tiroid hormonu baktırmam gerekir mi? G.P./İstanbul
Bazı karaciğer hastalıkları, B12 eksikliği, depresyon, uykusuzluk, bazı böbrek sorunları ile kolesterol, kan basıncı ve kan şekeri yüksekliği hafıza düşmanlarıdır. Sigara-alkol kullanımı, beslenme yanlışları ve aktivitesi düşük bir yaşam, belleğinizi zayıflatabilir. Bunların yanında uzun süreli tiroid sorunlarının da hafıza için bir risk olabileceği biliniyor. Sağlık sorunlarına bağlı bellek zayıflığı, genelde rahatsızlık tedavi edilince geçiyor. Bunun yanında Amerika'da 'Framingham Kalp Çalışması'na katılan bin 864 kadın ve erkeği, 13 yıl boyunca takip eden bir çalışma; tedavi edilmeyen aşırı yüksek veya düşük tiroidin alzheimer hastalığı riskini arttırdığını gösterdi. Bu nedenle tiroid kontrollerinizi aksatmayın!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA