Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZGÜR AKMAN

Son ikoncan Magnus Carlsen

Dünya satrancının bir numarası Magnus Carlsen, G-Star markasının 2010 sonbahar/kış koleksiyonunun tanıtım yüzü olarak modellik yaptı ve satranç ikoncanlığını ilan etti. Tanıtımlarda Norveçli satranç yıldızının yanı sıra Yüzüklerin Efendisi'nin elf prensesi Arwen'i Liv Tyler da yer alıyor. Yani Carlsen yeni bir dünyaya adım attı. Magnus Carlsen, yalnızca iki sene önce satrancın Mozart, gelecek vaat eden bir yıldızdı. 17 yaşında ve dünyanın dört numarasıydı. Çekingen bir süper yetenekti, şimdiyse beklendiği gibi satrancın genç yüzü. Henüz dünya şampiyonu değil ama tarihin en genç bir numarası. Özellikle geçen yıl Garry Kasparov'la çalışması, oyununa Asteriks'in maceralarındaki büyücü Hokuspokus'un şerbetli kazanına düşmüşçesine olumlu yansıdı. Geçen eylülden beri katıldığı beş turnuvadan sadece birini kazanamadı (Tal Anı Turnuvası'nda ikinci oldu). Şu an reytingi 2826 ve Kasparov'un 2851 olan tüm zamanların en yüksek reytingi rekorunu kırması bekleniyor. 2011 Adaylar Maçları'nda başarılı olursa Anand ile dünya şampiyonluğu maçı oynayacak. Norveç'in en popüler sporcularından birisi ama anlaşılan şöhreti, ülkesinin ve satranç dünyasının dışına taştı. İkoncandan ikona dönüşmesi an meselesi...

CARLSEN, DÜNYAYA KARŞI
G-Star ve Carlsen'in işbirliği kapsamında 'RAW Chess Challenge' adıyla Carlsen- Dünya maçı da oynanacak. Genç Norveçli, 10 Eylül'de New York'ta dünyadaki tüm satrançseverlere meydan okuyacak. İnternet sitesinden yapılacak oylamada, Dünya Gençler Şampiyonu Vachier-Lagrave, gelmiş geçmiş en iyi kadın satranççı Judit Polgar ve ABD Şampiyonu Hikaru Nakamura'nın önerdiği hamlelerden fazla oy alan, Dünya'nın Carlsen'e karşı hamlesi olacak. Carlsen'in ex-hocası Kasparov aynı sınavdan 1999'da geçmişti. 75 ülkeden yaklaşık 50 bin satrançsever oy vermişti. Zamanın genç yetenekleri Etienne Bacrot ve Irina Krush'un tercihleri öne çıkmış ve ilginç bir mücadele olmuştu ama Kasparov zorlanarak da olsa kazanmıştı. 11 Eylül'e yakın bir tarihin seçilmesi tesadüf mü bilinmez ama 10 Eylül satrancın küllerinden doğup popüler kültüre giriş tarihi olmasın?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA