Hollanda'da düşen uçaktan ağır yaralı çıkan Sevgi Kalansun, yüzde 80 kusurlu bulunan Boeing firmasının ödediği 2 milyon dolarlık (3 milyon 760 bin TL) tazminatla kendine yeni bir hayat kurdu. Aylarca tedavi görerek iyileşen Kalansun, şimdi Ankara'da, bu paranın bir kısmıyla kurduğu restoranı işletiyor ve "Gökyüzünden ikinci hayata düştüm" diyor. Sevgi Kalansun, 2009'un şubat ayında Amsterdam'a inerken tarlaya düşen Tekirdağ adlı Boeing 737-800 tipi yolcu uçağından ağır yaralı kurtulan bir gurbetçiydi. Onunla ilk yan yana gelişimiz kazadan 8 saat sonra ulaştığım Amsterdam AMC Hastanesi'nde olmuştu. O zaman acil servisin kuytu bir odasında sessiz, kıpırtısız yatıyordu Sevgi Hanım. Ailesi acı olayı duyup, koşup gelmiş; 3'ü mürettebat 9 kişinin öldüğü kazadan ağır beden hasarıyla kurtulan Sevgi'lerinin başına toplanmıştı. Onlarla da tanıştım, sarıldık, ağladık hastane loşluklarında. İkinci görüşmemiz tamamen rastlantı eseri oldu. Gazeteden 4 arkadaş Ankara'da, Ulaştırma Bakanlığı'nda yaptığımız bir çalışmadan çıkıp, "Uçağımıza 4-5 saat var, bir yerlerde bir mekân bulsak, yeme içmeyle zaman tüketsek" dedik. Ankara cahili olduğumuz için nerede ne yenir, trafiğe bulaşmadan nasıl seyrü sefer edilir bilmiyorduk. O cehalet bize önce kaybettirip, sonra Çukurambar semtini buldurdu. Mebzul lokanta, restoran arasından gözümüzü okşayan bir tanesini seçip, park ettik yamacına.
KAZAYA HATALI RADAR ALTİMETRESİ YOL AÇTI
Hollanda Havacılılık Emniyet Kurulu; Boeing- 737-800 tipi "Tekirdağ" yolcu uçağının, 2009'da Amsterdam'a inerken yaptığı kaza ile ilgili nihai rapor hazırlamıştı. Raporda, uçağın radar altimetresindeki hatanın yanı sıra pilotlara ve uçuş görevlilerine yetersiz direktif veren hava trafik kontrol merkezinin de kusurlu olduğu belirtilmişti. Rapora göre, yanlış yükseklik gösteren altimetre, uçağın havadayken otomatik olarak erken hız kesmesine ve düşmesine neden oldu. Raporda, pilotların da altimetredeki hatayı geç fark ettiği ifade edilmişti. Havacılılık Emniyet Kurulu, ilk bulgulara dayandırarak daha önce yayımladığı raporda da Boeing'in yüzde 80 kusurlu olduğunu bildirmişti. Bir bildiri yayımlayan THY ise pilotların altimetredeki hatayı geç fark ettikleri yönündeki bulgunun gerçeği yansıtmadığını açıklamıştı.Gövde üstü iniş yaparak 3 parçaya ayrılan uçakta 127 yolcuyla 7 kişilik mürettebat bulunuyordu. Kazada kaptan pilot Hasan Tahsin Arısan, ikinci pilot Olgay Özgür ve kabin görevlisi Ulvi Murat Eskin'le, 4'ü ABD vatandaşı 6 yolcu ölmüş, 84 kişi de yaralanmıştı. ABD'li hukuk firması Ribbeck Law'un yaşamını yitiren kabin görevlisi Murat Eskin'in ailesi ve üç yaralı adına, ABD'de Boeing firması aleyhine dava açması basında yer almıştı.
KABİN AMİRİ HOLLANDA'YA YERLEŞTİ
Sevgi Hanım'ın anlattıklarına göre, kazada yaralanıp bir bacağını kaybeden kabin amiri Figen Eren özel olarak üretilen protezle gayet güzel yürümeye başladı aylar sonra. Türkiye'ye dönüşünde THY yönetimi ve arkadaşları coşkuyla karşıladılar onu. Bir süre sonra Hollanda'dan vatandaşlık teklifi aldı, kabul edip Amsterdam'a yerleşti.