Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Dubrovnik'te Türkiye sevgisi

Hırvatistan'ın tarihi ve turistik kenti Dubrovnik'te caz piyanisti Kerem Görsev ile karşılaşmak "bir an için" sürpriz oldu... Halbuki dünyanın dört bir yanında konserler veren birisiyle dünyanın herhangi bir yerinde karşılaşmanız gayet normal değil mi?
Kerem Görsev, orkestrasını oluşturan basçı Kağan Yıldız ve davulcu Ferit Odman'dan başka, çellocu Sedef Erçetin'i (Atala) de alarak Dubrovnik Yaz Festivali'ne gelmişti.
Aslında klasik ağırlıklı bu festivalde caza pek yer yok. Ancak son yıllarda cazı, klasik müziğin ağırbaşlılığı, ciddiyeti ve titizliğiyle yorumlayan sanatçılar arttı.
Örneğin basçı Charlie Haden'ın, Kübalı caz piyanisti Gonzalo Rubalcaba ile yaptığı ve Türkiye'de de seslendirdikleri, "Land of the Sun" albümü bence bu kategoriye girer.
Geçenlerde aldığım Ulrich Drechsler'in "Concinnity" albümü de öyle: İnsan bazen caz mı dinliyor, klasik mi; tam ayırt edemiyor.

***

Bunları yazıyorum çünkü klasik ağırlıklı bir festivale bir caz grubunun, hem de Türkiye'den bir caz grubunun davet edilmesi, o âlemler içinde önemli bir olay.
Kerem Görsev tamamı kendi bestelerinden oluşan parçaları Revelin Kalesi'nde seslendirdi.
Konsere bizim ETS Tur ve işadamı Fettah Tamince'nin sahibi olduğu Rixos Libertas Oteli'nin sponsor olduğunu duyunca, "Yoksa Türkler çalacak, Türkler dinleyecek mi" diye düşünmeden edemedim.
Ancak oturduğum koltuğun çevresinde caz sever İngiliz turistler vardı ve en az bizim kadar sanatçıları alkışladılar.
***

Tarihi Revelin Kalesi'nde konserin başlamasını beklerken 20'nci yüzyılın ne tuhaf bir parantez oluşturduğunu düşündüm.
Bir zamanlar Osmanlı, Venedik ile rekabet ederken, ittifak kurduğu merkezlerden biri de Dubrovnik'ti.
Çünkü Adriyatik denizinin güney tarafında yer alan Dubrovnik, icabında kuzey uçtaki Venedik'in yolunu kesebiliyordu. Yani Osmanlı için Dubrovnik, çoğu zaman "kardeş güç" idi.
20 yüzyıl ise milliyetçiliğin ve sosyalizmin çağı oldu. Bu ideolojilerden hareketle kurulan devletler, insanların serbest dolaşımını engelledi. Vatandaşlarını adeta dört duvar arasına hapsetti.
Halbuki şimdi vizeler kalkıyor. Hırvatistan'ın, Türklerden vize istememesi sayesinde birçok kişi çat kapı oralara gidebiliyor.
***

Ancak Avrupa Birliği bu serbestliği engelleyecek. Birkaç yıl sonra Hırvatistan AB'ye girecek ve nihayetinde Alman-Fransız ortak yapımı bir odun mantığıyla oluşturulmuş Schengen vize sistemine tabi olacak.
Ben Schengen'den sonra birçok Türk turistin başka ülkelere kayacağını tahmin ediyorum. Çünkü bugün artık AB semalarında uçup da, kötü hatta berbat bir Schengen anısı olmayan insan kalmadı.
İşin gülünç yanı tam da bu: Schengen, "sıradan" insanları etkiliyor.
İşadamı arkadaşlarım var. Belki yüzer kere Almanya'ya, Fransa'ya, Belçika'ya, vs., girip çıkmışlar... Ama hâlâ Schengen kazığı yiyorlar. Olacak şey değil!
Öte yandan Avrupa ülkelerine kaçak işçi olarak girmeye çalışan garibanlar zaten vize için uğraşmıyor ki... Gemi ambarlarında, TIR'larda ölümü göze alarak AB'ye adım atıyorlar.
***

Muhakkak ki AB bir medeniyet projesi. İnsanın, insan gibi yaşaması için kurulmuş bir sistem. Niyet çok güzel...
Ancak bu sistem günümüzde Almanya ve Fransa tarafından kendi çıkarları için kullanılıyor.
Bilhassa Almanya, Türkiye ile kıyaslandığından her bakımdan yetersiz ülkelerin AB'ye girmesini sağlayarak nüfuzunu artırıyor.
Bu tavır kavga çıkarır!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA