Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Bir ihtimal daha var: Zekâ zafiyeti

Öncelikle dün özellikle muhafazakâr haber sitelerini "Yalana bak yalana..." diye ayağa kaldıran olayı özetlemeye çalışayım:
Bundan bir süre önce, bir kısım ABD'li general gazetelere ilan vermişti. İlandaki başlık şöyleydi: "Başkan Obama, İran'la savaşa 'hayır' deyin." Sonra da bu uyarının nedeni anlatılıyordu. (Not: Bu ilan aslında İran'ı vurmak isteyen İsrail'in, ABD'yi kendi yanına çekme çabalarına karşı verilmişti.
Ve bence ABD Hükümeti tarafından el altından teşvik edilmişti.) Muhafazakâr medyacıları kızdıran ise bir Hürriyet yazarının, 28 Mart tarihli yazısında ilan olayını değerlendirirken ABD'li generalleri "muvazzaf" olarak göstermesiydi.
Yazar şöyle demişti: "Gazeteye ilan vererek Obama'yı uyaranlar ise (...) emekli filan değil, halen görevde bulunan generaller."

"Ret." neyin kısaltması?
Halbuki hem ilanla ilgili haberlerde generallerin emekli oldukları belirtilmiş, hem de ilanda yer alan titrlerinde "Ret." ibaresi kullanılmıştı: ("Ret.", bizdeki "Em." gibi, "Retired" yani "Emekli" kelimesinin kısaltılmış hali.) Yukarıda belirttiğim gibi Hürriyet yazarının muhteşem uydurmalarının farkına varan muhafazakâr arkadaşlar, "Yalan! Yalan!" diye haykırıyorlardı.
Aslında bu kadar kızmakta haklıydılar. Çünkü malum yazar sanki muvazzaf generaller, ABD'de, bu tip yollarla siyasete müdahale edebilirmiş gibi gösteriyordu.
Yani "kızım sana söylüyorum, gelimin sen anla" numarasıyla karşı karşıyaydık: "ABD'de öylesine gelişkin bir demokrasi var ki görevdeki generaller ilan yoluyla Başkan'a ayar verebiliyor... Bizde öyle mi ya... Alt tarafı darbe planı yaptılar diye orgeneraller bile içeri atılıyor."

Gık dedi, görevden alındı

Halbuki değil ilan vermek... Askerin, siyasi kararlara ucundan kıyısından dokundurması bile ABD'de anında cezası kesilen bir hareketti.
Örneğin Afganistan'daki NATO ve ABD güçlerinin başında bulunan General Stanley Allen McChrystal ve yardımcıları... Haziran 2010 tarihli Rolling Stone dergisi için hazırlanan bir haberde, Başkan Obama ve ekibinin, Afganistan kararları hakkında ileri geri laflar etmişti.
Bunun üzerine General özür diledi ama bir işe yaramadı. Başkan Obama, McChrystal'ı jet hızıyla görevden aldı. Daha doğrusu istifasını kabul etti. Kısa bir süre sonra da General emekli olup gitti...

Bir olasılık daha var
Buraya kadar muhafazakâr gazetecilerle hemfikiriz. Ancak onlar olayda "kocaman bir yalan" görüyor. Bense bir başka noktaya daha dikkatlerini çekmek istiyorum:
Karşımızda "kocaman bir zekâ sorunu" var. Bilirsiniz işte: Halk arasında, "Kafası basmıyor" denir.
İngilizce bilmese dahi... "İlanı veren generallerin isimlerinin yanında, acaba niye (Ret.) yazıyor" diye sormayı akıl edemiyor. "Bir zekâ zafiyeti olduğunu bu kadar rahat bir şekilde nasıl iddia edebiliyorsun" diye soracaksınız... Çünkü o kafada zekâ sorunu olduğu, bugüne kadar yaptığı sayısız gafla, kırdığı cevizlerle, yediği naneyle çoktan ortaya çıktı.
O kadar ki birkaç yıl önce yazdıkları nedeniyle kendisine sembolik olarak "Dnglk1" nişanı takılmıştı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA