Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Bir 'Eski Türkiye' kalıntısı: CB yemini

Dilim döndüğünce birkaç kere yazdım. "Anayasa'da ve yasalarda değiştirilmesi gereken maddeler var... Bu yapılmadan Cumhurbaşkanlığı seçimine gidiyoruz... Sorunlar çıkacaktır."
Nitekim şimdi Köşk seçimini kazanan Başbakan Erdoğan'ın, Anayasa gereği, partisiyle ve milletvekilliğiyle ilişkisinin, tam olarak hangi aşamada kesileceği tartışılıyor.
Yüksek Seçim Kurulu'nun "Cumhurbaşkanlığı seçimini Recep Tayyip Erdoğan kazanmıştır" kararı Resmi Gazete'de yayınlandığı gün mü?
Yoksa mazbatasını alıp Cumhurbaşkanlığı yeminini edeceği gün mü?
Ben bu arada Tayyip Erdoğan'ın nasıl bir yüz ifadesi ile yemin edeceğini çok merak ediyorum. Nedenini anlatayım:
İdeolojik açıdan baktığımızda Erdoğan'ın hayatı Kemalizm'e karşı mücadele ederek geçti. Köşk seçimini kazanarak en büyük galibiyeti aldı. "Muhtar bile olamaz" diyorlardı, evet muhtar olmadı ama Cumhurbaşkanı oldu!
Gelin şimdi Erdoğan'ın edeceği yemine bir göz atalım. Bakalım nasıl yemin edecek? Başlıyor: "Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim." (103'üncü Madde)

Hayat mı, yasa mı?

Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak bu olsa gerek. Erdoğan, milletvekilliğinden sonra, bir kez daha "Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağına" dair yemin edecek. "İnkılaplar" için, yani mesela "fesi çıkardık, fötr şapkayı taktık" diye yemin edilir mi yahu? Veya "arşın yerine metreyi" kabul ettiğimiz için? "Atatürk ilkeleri" deseniz, özeti CHP'nin 6 Ok'udur... CHP'nin bir numaralı rakibi olan Erdoğan, Çankaya'da oturabilmek için CHP'nin savunduğu ilkelere bağlı kalacağına dair yemin edecek!
Köşk seçimi biteli beri, Erdoğan'ı destekleyenlerin ağzından "Yeni Türkiye" tabiri düşmüyor. Hani neredeyse içinde Yeni Türkiye geçmeyen cümle bile kullanmıyorlar.
Ama gelin görün ki Erdoğan "Eski Türkiye üzerine" yemin edecek!
Daha tali bir konu ama işin içinde bir de şu "tarafsızlık" meselesi var. Erdoğan, uzun süredir Başkanlık Sisteminden yana olduğunu, bu bağlamda Cumhurbaşkanının taraflı olması gerektiğini söyleyip duruyor.
Bütün siyasi yorumcular Erdoğan'ın kendisine bağlı bir Başbakanla çalışmak istediğini, Bakanlar Kuruluna sık sık, belki de rutin biçimde başkanlık yapacağını söylüyor. Ama aynı Erdoğan, bu ayın 28'inde tarafsız kalacağına dair yemin etmek zorunda kalacak.
Hayatın gerçekleriyle yasalar uyuşmadığında işte böyle tuhaflıklar oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA